Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta för en bra arbetsmarknad

Alla löntagare i EU ska omfattas av anställningsskydd som kräver saklig grund för uppsägning, skriver Hans Svedberg och Raimo Pärssinen (S).

Annons

En gemensam arbetsmarknad i Europa är viktig, men den får inte utnyttjas för att pressa löntagarnas villkor nedåt eller hota rätten att teckna kollektivavtal. Därför tar LO och Socialdemokraterna tillsammans strid mot de politiska krafter som vill att löntagarna ska tävla om jobben med lägra löner och sämre arbetsvillkor.

Kraven är enkla. Vi kräver lika lön för lika arbete. Dagens regler för arbetstagare som arbetar tillfälligt i ett annat EU-land, det så kallade utstationeringsdirektivet, måste ändras för att garantera den principen. Detta är ett krav för att slippa framtida Laval-fall.

Den fria förhandlingsrätten, konflikträtten och rätten att behålla den svenska så framgångsrika kollektivavtalsmodellen måste gå före den fria rörligheten på den inre marknaden.

Vi vill att det i EU:s lagstiftning införs ett socialt protokoll som bättre skyddar de fackliga rättigheterna.

Vi kräver också att företagen inte ska få konkurrera med sämre arbetstidsvillkor för de anställda och inget medlemsland ska få ställa sig vid sidan om de gemensamma arbetstidsreglerna.

Alla löntagare i EU ska omfattas av anställningsskydd som kräver saklig grund för uppsägning. I dag saknas den anställningstryggheten som gemensamma minimiregler.

Avslutningsvis vill vi att den ekonomiska krisen möts med ekonomisk politik och arbetsmarknadspolitik, bättre regleringar av finansmarknaden och investeringar i utbildning, forskning och infrastruktur. Det är också viktigt att genomföra reformer som främjar full sysselsättning, ökad konkurrenskraft, generell välfärd och en bättre miljö.

vice ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg, ordförande IF Metall Hälsingland

ordförande Socialdemokraterna Gävleborg

Mer läsning

Annons