Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta på en förändrad politik

Annons

2008 införde den moderatledda regeringen en så kallad arbetslöshetsavgift i a-kassan. Ju högre arbetslöshetsrisken är bland en a-kassas medlemmar desto högre blir medlemsavgiften. Idag innebär det till exempel att en hotellstäderska betalar 430 kronor i månaden medan en läkare betalar 90 kronor i månaden i avgift.
Folkpartiets ordförande Jan Björklund säger nu helt öppet att alliansens ursprungsidé med a-kasseavgiften är att den ska påverka fack och arbetsgivare när de förhandlar löner. Han säger att man inte ska driva upp lönerna i sin bransch så mycket att branschen inte tål det. Den borgerliga regeringen vill alltså hålla nere lönerna genom höga avgifter i a kassan.
Regeringen har genom att låta arbetslöshetsrisken slå igenom i a-kasseavgiften trängt ut nästen en halv miljon människor ur a-kassan. Förändringarna utmanar dessutom den fackliga solidariteten. En stark fackföreningsrörelse är en förutsättning för den svenska modellen och en ansvarsfull lönebildning. Det förutsätter att många är med och delar på risken, så att inte några drabbas orimligt hårt.
För mig som fackligt aktiv ser jag varje dag att detta en politik som slår direkt mot Sveriges löntagare. För att få en annan politik för solidaritet måste vi byta regering i september.
Målet är att 80 procent av löntagarna ska få ut 80 procent i ersättning vid arbetslöshet. Om socialdemokraterna vinner valet höjs ersättningsnivån höjs till 80 procent och taket till 930 kronor/dag från april 2011. Genom en skattereduktion sänks kostnaden för att vara med i a-kassan till 80 kronor i månaden för alla. Den sänkta kostnaden för a-kassan finansieras genom att förvärvsavdraget blir cirka 100-150 kronor lägre per månad.
Det är oerhört viktigt att vi värnar om välfärdssamhället och de trygghetssystem som vi tillsammans har byggt upp. Den borgerliga regeringen har inga planer på att förändra sin politik. Därför är varje röst på en förändrad politik helt avgörande. Den 19 september har du chansens att visa att du vill se ett solidariskt Sverige – ta chansen!
Roger Hedblom
Ordförande Byggnads Gästrikland

Mer läsning

Annons