Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta rött på Söndag!

Annons

Välfärd eller Skattesänkningar
Årets val står mellan två tydliga alternativ. Den borgerliga Alliansens viktigaste uppgift är att sänka skatterna för dem som har ett fast arbete. De med högst inkomster får störst sänkningar. Skattesänkningarna finansieras genom att ersättningen till sjukskrivna, arbetslösa och förtids-pensionerade försämras samt genom att statliga företag säljs ut. Det senaste förslaget är att Vattenfall skall privatiseras, vilket kan få negativa konsekvenser för Vattenfalls verksamhet i Älvkarleby kommun. Socialdemokraterna sätter satsningar på välfärden framför skattesänkningar.

Välfärd kräver skatter
Alliansen driver envist linjen att sänkta skatter skapar flera jobb. Det är en myt som används för att motivera skattesänkningar för höginkomsttagare. Skattesänkningar gynnar alltid de som har högst inkomst mest. Skattesänkningar minskar statens inkomster och möjligheter att anställa folk som arbetar i skola, barnomsorg och äldreomsorg. I sitt valmanifest lovar högeralliansen att sänka skatten med ytterligare 15 miljarder medan de röd-gröna utlovar skattehöjningar för höginkomsttagare och förmögna på 10 miljarder. Denna skillnad på totalt 25 miljarder i statens kassa motsvarar 25 miljoner i statsbidrag till Älvkarleby kommun. För 25 miljoner kan kommunen anställa 60 personer i skola och omsorg.

Socialdemokratiskt politik i Älvkarleby
I vårt program för Älvkarleby Kommun vill vi öka lärartätheten i skolan och förskolan och satsa på vuxenutbildning. Vi vill sänka taxorna och öka personaltätheten i äldreomsorgen. Vi vill rusta upp flerfamiljshus med stöd av ROT-bidrag, vilket gynnar hyresgästerna. Dessa förslag förutsätter att vi får en rödgrön regering som får möjlighet att genomföra sitt program med ökat stöd till kommunerna. Utvecklingen på fritidssidan innebär att det finns ett stort behov av en ny inomhushall i Skutskärs Centrum och att Sörgärdets sporthall byggs ut. Målsättningen är att detta skall kunna genomföras under valperioden.

Björn Karlsson
Ordförande för Socialdemokraterna
i Älvkarleby Kommun

Mer läsning

Annons