Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rot och rut är populärt

Allt fler utnyttjar rot- och rutavdragen när de ska göra om hemma eller köpa städning. Under förra året använde sig 8 169 personer i Gävle av rotavdraget.

– Det har blivit jättepopulärt, särskilt rotavdraget. Under de senaste åren har det blivit väldigt trendigt att fixa och bygga om hemma, man kan tala om en ”Martin Timell-effekt”, säger Daniel Hedin Edlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets produktionsavdelning.

Under år 2009 utnyttjade 7,8 procent av Gävleborna rotavdraget. Ockelbo var den kommun av kommunerna i Gästrikland och Norduppland där flest använde sig av rotavdraget, 9,8 procent.

Rut- och rotavdrag innebär att du kan få köpa vissa tjänster till skattereducerat pris, alltså rut- och rotavdrag. Arbetskostnaden blir halverad, med högst 50 000 kronor per person och år. Rotavdrag får den som äger sin bostad göra för reparation och underhåll, ombyggnad och tillbyggnad. Rutavdrag för göras för hushållsarbete som städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning och annan tillsyn.

– För köparen är det mycket smidigare jämfört med tidigare, eftersom det är företagaren som gör avdraget. Köparen får ett reducerat pris direkt, säger Roger Granström, informatör på Skatteverket i Gävle.