Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runstens Mattias Proos förbereder sig för VM – uttagen i Estlands trupp: "Trodde det var ett skämt"

Det började med ett meddelande på Facebook.
Några veckor senare förbered sig Runstens Mattias Proos för landslagsdebut – för Estland.
– Det är ju inte så att Sverige har ringt och velat ha med mig direkt, säger Mattias Proos.

Annons

Alexander Rudd, Johan Rehn och Thomas Holmgren är alla SSL-spelare från Gästrikland som är klara för innebandy-VM.

Men även IBK Runsten i division 1 har en spelare med i mästerskapet.

Forwarden Mattias Proos förbereder sig nämligen för avresa till Riga i december.

Resan från division 1 i Gävle till VM i Riga började med ett meddelande på Facebook.

Det är dock inte det svenska landslaget som väntar.

Istället var den en lagledare från Estlands innebandylandslag som hörde av sig och ville att Mattis Proos skulle komma och provträna.

– Han hade sett mig på innebandy.se (svenska innebandyförbundets hemsida, reds.an.), att jag hade en vanligt estniskt efternamn. Så han undrade om jag hade något släkting därifrån, och då är ju min farfar född där så då sa han att de ville att jag skulle komma och provträna med dem, förklarar Mattias Proos när Sporten träffar honom på Träffen strax före en träning med Runsten.

Trodde du aldrig att det var ett skämt?

– Jo, i början var jag osäker. Men då skrev jag till en annan svensk som är med och frågade honom, är det här seriöst? Och han sa att det var det. Men jag trodde ju först att det var ett skämt.

Provträningen bestod av två matcher mot ett lag från finska högstaligan, och någon vecka senare hörde förbundskaptenen av sig och erbjöd Proos en plats i truppen till VM som spelas 3-11 december i Riga, Lettland.

– Det gick ju lite fort. Det blev lite problem med att vi skulle hinna få klart passet, det måste vara klart tills det startar den 3:e, men det har löst sig. Jag ska åka och hämta passet den 30:e i Tallin, och sedan åker jag därifrån till Riga till turneringen.

Förutom Proos finns ytterligare fem svenskfödda spelare i Estlands landslag. Mattias Proos har tack vare farfadern besökt i Estland ett par gånger, men det är allt. Det är först nu som han ens funderat på att bli estnisk medborgare, och han har ingen kontakt med någon släkt som bor i landet.

Estland är inte känt som någon stor innebandynation, och har som bäst en sjundeplats från VM 2010. I år ställs man mot Finland, Schweiz och Tyskland i gruppspelet, andra-, tredje- respektive sjundeplacerade på världsrankingen.

– Vi har en jättetuff grupp, men det blir ju spännande. Om jag förstår rätt så går ettan och tvåan direkt till kvartsfinal, och trean och fyran spelar åttondel, så man åker inte ut direkt.

Innan avresa till VM har Proos en seriematch i division 1 kvar, hemma på lördag mot KAIS Mora.

Ganska stor skillnad att möta Finlands världsstjärnor jämfört med lagen i division 1?

– Ja, det är ju det som är kul, att man får chansen att göra det. Det är ju inte så att Sverige har ringt och velat ha med mig direkt, så jag har ju inte räknat med att spela VM. Men det var ju riktigt kul när jag fick möjligheten, då kan man ju inte tacka nej. Det ju stort att spela VM, det är ju inte så många som får chansen, så det blir kul, säger Mattis Proos, och garanterar att landslagsmeriten kommer att stå överst på CV:t framöver.

LÄS OCKSÅ:

Runstens Oliver Bäcklin tillbaka i spel efter tre års uppehåll: "I kväll var han bäst på planen"

Dubbel comeback i Runsten: "Nu kör vi igen, brorsan"