Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runt 20 har omplacerats inom omsorgen

Förra året gjordes 95 Lex Sarah-anmälningar inom omsorgen i Gävleborgs län. En tredjedel rör sig om ekonomiska övergrepp och en fjärdedel om brister i omsorgen. Ingen har lett till avskedande, men i omkring
20
fall placerades en anställd om eller stängdes av från sitt jobb.

I Gävle kommun gjordes 29 så kallade Lex Sarah-anmälningar förra året, i Sandviken tolv, i Hofors fyra och i Ockelbo tre. Dessutom gjordes fem anmälningar hos Förenade Care AB och en hos Carema Äldreomsorg AB.

Av de 95 anmälningarna i länet har åtta handlat om fysiska övergrepp och 14 om psykiska övergrepp. I 37 fall har det varit frågan om ekonomiska övergrepp, till exempel att någon anställd tagit av den äldre personens pengar. 13 övergrepp av annat slag handlar om kränkande tilltal, hot och elakheter, att personal uppmanat den äldre att göra något den inte kan och så vidare. I 26 fall anmäldes dåligt bemötande, och i 34 fall brister i omsorgen, till exempel för lite tillsyn.

De allra flesta anmälningar gjordes av en ansvarig chef, men ofta kom initiativet från omvårdnadspersonal, anhöriga, distriktssköterska eller den som tar emot omsorgen.

Den vanligaste konsekvensen är att arbetsplatsen ändrar rutiner på något vis samt att personal informeras, utbildas eller får handledning. Under 2007 omplacerades åtta anställda, nio stängdes av från sina arbetsuppgifter och tio fick en varning. Ingen avskedades. I 29 fall polisanmäldes det inträffade, vanligtvis om det försvunnit pengar.

Målet med Lex Sarah-anmälningar är att missförhållanden ska rättas till och att omsorgen om gamla och funktionshindrade blir bättre. Anställda är tvungna att göra en anmälan om de anser att det förekommit ett allvarligt missförhållande.