Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rusning efter laxermedel

Ricinoljan går åt som smör i solsken.

Men det är inte förstoppning som är orsaken till det växande intresset för laxermedel utan att oljan påstås ge bättre hårväxt.

– Vi tar hem 15 flaskor i veckan nu. Normalt går det åt en per år, säger Matilda Nyman, egenvårdsansvarig receptarie vid Apoteket Bocken i Gävle.


"My Ladies! Här kommer det första tipset för ett långt drömhår. Om ni googlar Ricine olja kommer ni att se flera före och efter bilder. Så coolt", skriver kändisbloggaren Carolina Gynning och tillägger att hon redan efter en behandling kände att "håret får grym kvalitet".
Det är inte apoteken själva som marknadsför ricinolja i syfte att göra håret bättre och längre. Ryktet har i stället spridit sig som en löpeld via en mängd blogginlägg under hösten. Carolina Gynning är långt ifrån ensam om entusiasmen i bloggsfären. Ett naturproduktsföretag hänger på vågen och hänvisar till att kunderna hittat en ny användning för oljan.
Det påstås på vissa ställen att håret kan växa 4-5 centimeter i månaden och bli starkt och tjockt om man smörjer in det med ricinolja. Rusningen efter oljan har inte låtit vänta på sig.
– Den säljer jättebra, konstaterar Matilda Nyman.
I mitten av november steg åtgången kraftigt.
– Det sa bara pang. Vi får beställa hem mycket större mängder nu och periodvis har vi varit helt utan ricinolja. Många unga tjejer ställer frågor kring det här, säger hon.
Även Apoteket Hjärtat på Drottninggatan har känt av trenden.
– Vi har haft en ökning under hösten. Ricinolja är mjukggörande och fuktgivande, men inget mirakelmedel mot hårväxt. Vi rekommenderar den för vad den är godkänd för: som magläkemedel och inget annat, säger apotekaren Berivan Bozlak.
Jan Faegermann som är professor i dermatologi vid Göteborgs universitet skrattar gott åt ruschen.
– Ricinolja kan väl göra håret lite mer glansigt, men det finns ingen studie som ger belägg för att det ska bli kraftigare eller växa fortare.
Det finns också risk för otrevliga bieffekter.
– Kommer det fett i huden täpps porerna till och det kan ge upphov till finnar i hårbotten, mjäll och mjälleksem. Ricinolja är dessutom en färskvara, den kan härskna och ge en obehaglig lukt, säger Jan Faegermann.