Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rut är viktigaste val frågan för Annsofie

Rut-avdraget blir en avgörande fråga i riksdagsvalet.

Det tror Annsofie Orrsten som driver städföretaget Städtjänst AB i Gävle och Sandviken.

Hon räknar med att tappa uppdrag motsvarande fyra heltidstjänster om de rödgröna vinner valet och tar bort Rut-avdraget.

Hon tror att de flesta som köper hemstädning och andra hushållsnära tjänster inte är beredda att betala om de måste stå för hela kostnaden.

Företaget startades av Annsofie Orrstens styvfar i slutet av 1960-talet. Då verkade företaget i Sandviken och sysslade enbart med fönsterputsning.

I mitten av 1980-talet förvärvades Städtänst i Gävle och städning blev huvudsysslan. Företaget har dock behållit en egen profil i Sandviken, med det gamla namnet ”Westlund” i varumärket och särskilt telefonnummer.

Företaget har i dag cirka 45 fast anställda, motsvarande cirka 40 heltider. Med extraanställda finns ett 60-tal personer på lönelistan.

Vad är viktigaste förändringen i villkoren för dig som företagare sedan valet för fyra år sedan?

– Rut står för en jättestor del, eftersom vi är i den branschen, säger Annsofie Orrsten.

Barnfamiljer och pensionärer

En effekt är att sysselsättningsgraden för personal har ökat. Fler får jobba heltid.

– Det blir enklare att planera. Städarna hinner med företagskunderna före klockan nio och kan sedan jobba med hemstädning som inte är lika tidsstyrd, säger Annsofie Orrsten.

Städtjänst har cirka 120 företagskunder. Cirka 200 hushåll köper hemstädning.

Enligt Orrsten är det i första hand pensionärer och barnfamiljer som köper hemstädning och får del av skattereduktionen.

– I vår verklighet är det inte höginkomsttagare som utnyttjar Rut, säger hon.

Den rödgröna oppositionen har deklarerat att man – i stället för bland annat Rut-avdrag – vill sänka arbetsgivaravgiften för de små företagen och göra det billigare att anställa långtidsarbetslösa ungdomar.

– Sänkta arbetsgivaravgifter ger bättre likviditet. Det blir billigare att anställa. Men det skapar inte jobb så jag kan anställa fler, säger Annsofie Orrsten.

Vill betala mindre skatt

Hon vill behålla Rut-avdraget som gett henne bättre kundunderlag.

Vilka förändringar vill du ha?

– Jag tycker personligen att Lagen om anställningsskydd är förlegad.

Hur vill du ha det?

– Det borde vara enklare när man ändrar i verksamheten. I dag kan uppsägningar på grund av arbetsbrist drabba fel personer. Jag kanske måste göra mig av med en klippa som många kunder tycker om.

Hon vill att lagen ändras så att hon i dialog med facket kan lyfta fram andra kriterier än anställningstiden, som prestation, kvalitet och hur man fungerar i arbetet.

Annsofie Orrsten skulle också vilja ha större möjligheter att behålla vinster och återinvestera dem i företaget i stället för att skatta för pengarna.