Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rut-avdraget poppis i trädgården

Rut-avdraget har fått allt fler att satsa på sina trädgårdar. Och trädgårdsdesignern Helena Arola och kollegan Maria Larsson har fullt upp. De hjälper Ingemar Norling att göra i ordning hans rabatter.

– Jag tror det blir väldigt fint, säger han.

För tre veckor sedan hade Helena Arola och Maria Larsson från företaget Trädgårdsinteriör, sitt första utomhusuppdrag då ett par träd skulle beskäras. Sedan dess har jobben rasslat in.

Det finns en tydlig retrotrend i trädgårdarna just nu, visar Vi i villas undersökning. Folk vill ha rosor, pioner och tulpaner. De allra flesta vill ha en lummig ”mormorsträdgård”. Helena Arola bekräftar trenden.

– Folk vill ha en vacker trädgård men den ska vara lättskött och det blir den med ett bra förarbete, säger hon.

Maria Larsson förklarar att rut- och rot-avdragen har gjort att fler satsar på sina trädgårdar.

– Folk har insett att det inte behöver bli så dyrt att göra fint hemma. Man kanske har barn eller inte har tid till att göra allt själv, säger hon.

En av många rut-användare är Ingemar Norling som bor i idylliska Oppala utanför Gävle. Där bor han med sin familj sedan 1995. Han skulle aldrig kunna tänka sig att bo i stan. För honom är trädgården en oas att hämta kraft från.

Nu ska den göras i ordning för sommaren med hjälp av Helena och Maria eftersom han inte hinner fixa det själv. Och så tycker han det är praktiskt att de som designade slänten ska sköta om den.

– Det hade aldrig hänt utan rut-avdraget, säger han.

Han tog nämligen hjälp förra året av Helena och Maria för att snygga till slänten på sitt stora markområde. Det behövdes bland annat stenar som ska ligga på plats i slänten och en insats med grävskopa och lastbil. Den typen av insatser ger inte rätt till varken rut- eller rot-avdrag.

Men underhållsarbete och enklare trädgårdssysslor som i det här fallet ger rätt till rut-avdrag.

Ingemar har gröna fingrar och en stor passion för fåglar och ser nu fram emot sommaren i sin uppfräschade trädgård.

– Jag driver fram tomater och gurka inomhus nu som jag ska sätta ut i växthuset när det blir lite varmare, säger han.