Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rut får Johannes röst

/
  • Nyföretagare. Johannes Högnelid, till vänster, tillsammans med bästa kompisen och kollegan Erik Petersson.

– Det hade varit betydligt svårare utan Rut.

Det säger Johannes Högnelid, 19 år, som anser att ett regeringsskifte skulle påverka hans nystartade bolag negativt.

Annons

Han är 19 år, vd för ett eget bolag och förstagångsväljare. Johannes Högnelid från Hofors såg inte en tillvaro som arbetslös eller nya studier som ett alternativ när han tog studenten i våras. Genom tidigare erfarenheter av att driva ett UF-företag i skolan bestämde han sig för att företagande skulle bli hans väg in på arbetsmarknaden.

Uppbokad

Sedan i juli driver han bolaget Jotib AB som nästan uteslutande inriktar sig mot hushållsnära tjänster.

– Det har helt klart gått över förväntan. Jobben bara trillar in och nu är vi uppbokade två veckor framöver, säger Johannes Högnelid.

Jobbar med kompisen

Han driver bolaget tillsammans med sin far och har även sin mor som suppleant i styrelsen.

Men arbetet utför han tillsammans med bästa kompisen Erik Petersson, som än så länge är företagets enda anställda.

– Men jag vill utveckla företaget ännu mer och skulle så småningom vilja ha fem till sex anställda, kanske inte alla på heltid bara, säger han.

Målet är att bolaget ska omsätta 400 000 till 500 000 kronor på ett år. Inte allt för svårt att nå upp till tror Johannes.

– Vi har ju några utgifter. 50 000 är satsat i företaget inget mer, och skulle det inte gå så är det inte pengar som man inte kan leva med att bli av med, säger han.

Tillsammans utför Johannes och Erik alltifrån trädgårdsskötsel och husmålning till flyttstädning och plattläggning hos privatpersoner i Hofors kommun. Att den sittande regeringen införde det så kallade Rut- avdraget har varit a och o för att Johannes över huvud taget skulle kunna starta företaget.

– Jag hade kanske startat det ändå, men det hade varit betydligt svårare, säger han.

Vad kommer du att rösta på i söndagens val?

– Ja, det lär väl bli Moderaterna. Tar de andra bort avdragen måste jag helt byta inriktning på företaget, mot andra företag, och det kommer att bli mycket svårare, säger Johannes Högnelid.

Mer läsning

Annons