Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rut och rot enormt populärt

90 miljoner kronor. Så mycket har Gävleborna dragit av när de rustat sina hem det senaste året visar Skatteverkets statistik över rotavdraget. Rot-avdragets systeravdrag rut har utnyttjats till en kostnad av närmare 8 miljoner kronor i Gävle.

En av de stora valfrågorna i höstens valrörelse, det så kallade husavdraget, har på ett år inneburit att nästan tjugofem tusen personer i Gävleborgs län fått halva arbetskostnaden betald när de rustat badrum, byggt ut eller fått hjälp med städningen. Runt två tusen företag har i länet har fått ersättning för utförda arbeten.

Totalt i landet har runt 10 miljarder kronor betalats ut i form av husavdrag. Majoriteten, 9,5 miljard, har gått till rot-avdraget.

Numera kan man få husavdraget direkt på fakturan. Företaget som utfört tjänsten ansöker sedan om pengarna från Skatteverket. Sedan Skatteverket första juli förra året införde det nya systemet för husavdraget, som innefattar hushållsnära tjänster och rot-avdraget vid reparation och underhåll av hus, har efterfrågan exploderat.

– Vi har fått in långt fler ansökningar än vad någon hade räknat med, uppger Daniel Hedin Edlund, verksamhetsutvecklare på Skatteverket i ett pressmeddelande.