Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rykten kring Mendelssohn

Lagom till 200-årsjubileet av Felix Mendelssohns födelse skakas musikvärlden av rykten om den för tidigt bortgångne kompositörens privatliv. I en artikel i brittiska The Independent påstås ett hemligstämplat dokument berätta om Mendelssohns relation till den svenska sopranen Jenny Lind, en relation som kan ha bidragit till tonsättarens död i stroke.

1896 ska Jenny Linds make Otto Goldschmidt ha arkiverat en anteckning hos Mendelssohns stipendiestiftelse där han berättar att han förstört ett brev som kunde ha solkat kompositörens och Jenny Linds rykten. I brevet, som skrevs 1847, förklarade Mendelssohn sin passionerade kärlek för sopranen och bad henne att rymma med honom till USA. Om hon inte svarade ja på hans begäran hotade han att begå självmord. Lind svarade nej – och sex månader senare dog Mendelssohn av flera massiva blödningar i hjärnan, bara 38 år gammal.

Mendelssohns stipendiestiftelse, som instiftades av Jenny Lind, har hittills vägrat att lämna ut dokumentet. (TT Spektra)