Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryskt och thailändskt inleder folkmusikfesten

Folkmusik är mycket mer än svenska polska och knätofsar. På programmet för årets upplaga Torsåkers folkmusikfestival finns inslag från Thailand, Ryssland och Irland. I kväll öppnas dörrarna till Tors Loge upp för en helg i folkmusikens tecken.

Torsåkers folkmusikfestival arrangeras av den ideella föreningen Bergskultur. I kväll inleds festivalen med Gästrike Låtverkstad och en dansuppvisning med thailändsk folkdans. Därefter spelar det ryska visbandet Volodja, som tolkar den ryske skådespelaren, poeten och trubaduren Vladimir Vyotskij.

Innan Torsåkers spelmanslag och Esbjörn Wettermark tar plats i logen för att spela till dans, stämmer veteranerna i Skäggmanslaget upp.

Lördagsprogrammet är fullspäckat. Lokala Madam Neruda öser på med irländsk folkmusik och Åke Edvardsson, Anders Eriksson och Johnny Halvarsson bjuder på mörka Dan Andersson-tolkningar i logen.

Under eftermiddagen delas även årets Spel-Stina medalj ut till en kvinnlig spelman. Den ursprungliga Spel-Stina var Anna-Kajsa Norman, en kvinna som levde i Torsåker under andra halvan av 1800-talet. I år går medaljen till Kajsa Abrahamsson, O´tôrgs-Kaisa, som kommer från Bergsjö i Hälsingland. Hon kommer också att spela och hålla en låtkurs för de som är intresserade.

Folkmusikfestens stora namn är Tom Paley & The New Deal String Band från USA, en riktig legend inom den amerikanska folkmusiken.

Hela festivalen avslutas såklart med dans, då ska själ och liv och alla ben dansas ur kroppen precis som i Hårgalåten. Och vem vet kanske sitter det någon med bockfot och stampar takten på logen.