Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S "affärsplan" en skattechock

Alliansen tillträdde 2006 med löftet att klara jobben och bryta det utanförskap som Socialdemokraterna under lång tid vid makten bidragit till. Det har vi också gjort. Sysselsättningen har ökat med 200 000 personer och utanförskapet har minskat med lika många. Det samlade utanförskapet är nu det lägsta sedan 1990. Sverige har dessutom varit ett av de länder där sysselsättningen ökat mest, trots de senaste krisåren för ett exportberoende land. Ovan verkar vara något som Socialdemokraterna inte känner till (AB 17/1) och det finner vi anmärkningsvärt.

Hade Sverige haft samma svaga tillväxt som de övriga EU-länderna sedan 2006 skulle vi nämligen i år ha haft cirka 100 miljarder kronor mindre till välfärd och jobbinvesteringar. Om vår arbetsmarknad utvecklats som övriga EU hade 150 000 färre varit sysselsatta. Ansvarsfull politik ger resultat. Sveriges BNP har trotsat omvärlden och istället vuxit cirka tre gånger så mycket som snittet för eurozonen under samma period.

Långa betalningstider för fakturor i näringslivet är ett problem. Alliansen har därför föreslagit att en fordran ska betalas senast 30 dagar efter att borgenären framställt krav på betalning. Längre betalningstider får gälla endast om borgenären uttryckligen har godkänt det inom ramen för avtalsfriheten. Propositionen grundar sig i ett EU-direktiv som säger att medlemsstaterna ska säkerställa att en betalningsperiod inte överstiger 60 dagar. Att propositionen föreslår 30 dagars betalningstid innebär att Sverige får ett bättre skydd än minimikraven i direktivet.

Att Socialdemokraterna nu i stort välkomnar detta är bra även om den företagsvänliga retorik krackelerar. Deras egen ”affärsplan” för Sverige är en skattechock på 31,2 miljarder. En skattesmäll som bara går att genomföra om man kan komma överens med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Får man alla dessa kockar att samsas runt samma gryta får man lägga till också deras skatter i soppan. Vips så får vi en brygd med höjd bensinskatt om 70 öre, lastbilsskatt, flygskatt och dubblerad socialavgift för ungdomar med mera, som slår med skrämmande precision mot landsbygden i allmänhet och Gävleborg i synnerhet.

Tomas Tobé (M)
Margareta B Kjellin (M)
Lars Beckman (M)

Riksdagsledamöter för Gävleborgs län