Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Helheten är viktigare än att skapa motsättningar

I Arbetarbladets artikel 1 november 2018 ställs satsningar på Wij Trädgårdar emot besparingskrav för Utbildnings- och kulturnämnden. En satsning på en turistverksamhet och en besparing på en grundläggande samhällsfunktion i välfärden – nämligen skolans värld.

Nu har det varit val och alla har röstat efter eget tycke. Regeringsfrågan är inte löst och i och med det vet vi heller inte hur budgeten kommer att vara för staten och kommunerna. Med en Socialdemokratisk regering kommer höga statsbidrag med vilka kommunerna kan fördela pengar till många verksamheter, både till välfärden och de icke lagstadgade verksamheterna. Med en annan typ av regering kommer vi att få se en annan budgetpolitik. Det återstår att se.

Utbildnings- och Kulturnämnden bedriver verksamheter som är viktiga för samhället, en del av vår välfärd: grundskola, SFI och vuxenskola, kulturskola, bibliotek, simhall, fritidsverksamhet, med flera. Det är verksamheter som lägger grunden för bra förutsättningar för kommande generationer som växer upp i samhället.

En satsning på Wij Trädgårdar spiller över till övriga viktiga verksamheter i Ockelbo kommun. Besökare till Wij Trädgårdar gynnar även de butiker som finns i Ockelbo, det skapar större förutsättningar för dem att ha sin verksamhet och det skapas även arbetstillfällen. Ockelbo marknadsförs och sätts även på kartan, orten Ockelbo blir bekant och attraktiv. Vi får alla oavsett var vi står i frågan om Wij Trädgårdars vara eller icke vara en del av en indirekt vinst för samhället.

Att en kommunal nämnd lägger fram besparingsförslag är en naturlig gång i det politiska arbetet. Beslut i frågan kommer att tas av kommunfullmäktige 26 november 2018 och då har vi förhoppningsvis en socialdemokratisk regering som satsar på landets kommuner.

Socialdemokraterna förespråkar satsningar på välfärden och skapar förutsättningar för mindre kommuner som Ockelbo genom att fördela statsbidrag dit där de behövs. Socialdemokraternas fördelningspolitik skapar förutsättningar för mindre kommuner att satsa på både välfärd och turism. Minskad fördelningspolitik gör satsningar på båda, även var och en för sig, omöjliga. Socialdemokraternas inställning är att satsningar på välfärd och annan verksamhet tillsammans skapar en bra kommun att bo i, helheten är viktigare än att skapa motsättningar.

Patrik Jonsson, ordförande

Anna Schönning, vice ordförande

Socialdemokraterna Ockelbo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel