Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)krämselpropaganda om apoteken

Nu förbättrar vi apoteksservicen genom att skapa konkurrens och fler försäljningsställen i hela landet, skriver Margareta B Kjellin (M), Tomas Tobé (M), Lennart Sjögren (KD), Sven Bergström (C) och Hans Backman (FP).

Annons

1 juli i år påbörjas omregleringen av apoteksmarknaden. Socialdemokraterna gör en stor sak av monopolets avskaffande och vill riva upp reformen om de vinner valet. Men det mest uppseendeväckande är egentligen att Sverige är sist ut inom EU med att avskaffa apoteksmonopolet. Och så vitt vi vet är det bara två länder i världen som fortfarande har det kvar, nämligen Kuba och Nordkorea.

Att ett avskaffat monopol leder till en bättre tillgänglighet bekräftas också av utvecklingen i Norge där en omreglering gjordes år 2001. Det ledde till att drygt 200 nya apotek öppnades, vilket är en ökning med över 60 procent!

Eftersom läkemedel inte är som vilken vara som helst, kommer apoteksverksamheten fortsatt att vara omgärdad av strikt reglering. Receptbelagda läkemedel ska bara få säljas på apotek som fått tillstånd av Läkemedelsverket och av personal med adekvat utbildning.

Läkemedel ska självklart vara tillgängliga för hela befolkningen på lika villkor. Ingen ska behöva avstå från en medicinskt motiverad behandling av ekonomiska skäl. Ingen ska betala mer för sina receptbelagda mediciner än med nuvarande system, oavsett i vilket apotek man köper dem. Högkostnadsskyddet för mediciner blir alltså kvar, precis som i dag. Och precis som i dag ska det vara fortsatt fri prissättning av receptfria läkemedel.

Det har i olika sammanhang uttryckts en oro för att reformen skulle leda till att apotek i glesbygd läggs ned. Det borde bli tvärtom, men eftersom vi inte kan förutsäga exakt hur det kommer att bli på den svenska marknaden vidtas en rad åtgärder för att säkerställa tillgängligheten i glesbygd.

Från och med november i år kommer nästa steg i omregleringen då vissa receptfria läkemedel kommer att kunna säljas i vanliga butiker.

Då kan vi till exempel köpa nässpray, huvudvärkstabletter och medel mot akuta diarréer på matbutiker och bensinmackar som ofta har öppet även på kvällstid och på helger. Det förbättrar tillgängligheten ytterligare för tusentals svenskar.

riksdagsledamot (M)

riksdagsledamot (M)

partisekreterare (KD)

riksdagsledamot (C)

Hans Backman,

riksdagsledamot (FP)

Mer läsning

Annons