Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S, krav och kontrakt

Det var en gång ett välfärdsland där de som ställde hårda krav på svaga grupper hade lätt att vinna val. I landet borde sjuka och arbetslösa arbeta. Därför skulle de som har jobb få lägre skatt. Det hade de som vunnit val, nya arbetarpartiet, sagt.

Partiet basunerade ut att motståndarna, gamla arbetarpartiet sossarna, var ett bidragsparti för förmåner till de som inte jobbar, betalat med högre skatt för de arbetande.

Gamla arbetarpartiet var rädd att utmålas som bidragsparti och förlora fler val. I landet hade en hög arbetslöshet bland de under 25 år bitit sig fast. Svårast att få jobb hade de som saknade examen från gymnasium.

Gamla arbetarpartiet kom därför med ett förslag om att de unga arbetslösa utan gymnasieexamen skulle få ett erbjudande som de inte kunde tacka nej till. De skulle tvingas, hrm, erbjudas teckna kontrakt med staten om att ta den gymnasieexamen som de saknade. Om de gjorde det skulle de få den ersättning, a-kassa eller socialbidrag (hette det förr) som de hade vid kontraktets tecknande.

Lösningen var kostnadseffektiv eftersom de unga examenslösa som inte ville teckna kontrakt inte skulle få ersättning. Och de som tecknade kontrakt skulle bli bundna att prestera en gymnasieexamen. De skulle då bli mer kvalificerade på arbetsmarknaden, anställningsbara på ekonomispråk.

Förslaget skulle kosta ett par miljarder kronor. Minst tio tusen unga utan gymnasieexamen skulle omfattas av det varje år.

Borttagande av sänkta arbetsgivaravgifter för unga, vilket ändå inte gett jobb, skulle finansiera kontrakten.

Kanske hade förslaget lösa ändar, som vem som ska döma om kontraktet är uppfyllt och hur lång tid det ska få ta att skaffa en examen.

Men med förslaget uppvisade det gamla arbetarpartiet ett modernt kravställande mot unga gymnasieexamens- och arbetslösa individer. De som regerar har ju vunnit val genom att ställa krav.

Bortglömt av gamla arbetarpartiet var en tid då det talades om kravliberaler som talade om språktest för en annan utsatt grupp än unga arbetslösa.

Gamla arbetarpartiets ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson smakade på ordet kravsossar. Det smakade inte illa utan valvinnande.

Robert Sundberg