Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: "Myggbekämpningen vid nedre Dalälven utökas"

Regeringen tog i dagarna beslut om årets myggbekämpning. För alla som berörs av frågorna är det glädjande att regeringen valde att inte gå på Naturvårdsverkets linje, vilken var att fler områden skulle undantas från bekämpning. Istället utökas nu områdena där myggbekämpning får ske, även om inte hela ansökan beviljades. Tyvärr så undantas en del av det sökta området i Båtsfors, och som tidigare år Jordbärsmuren-Ålbo, Spjutholmen och Tjursöarkipelagen, där man aldrig har myggbekämpat.

 

Myggplågan i nedre dalälvsområdet är väldokumenterad, och bekämpning med BTI har förekommit under många år nu. Tyvärr har processerna alltid varit kortsiktiga och vi har efterfrågat långsiktiga lösningar. Naturvårdsverket hade i år föreslagit utökade områden som skulle undantas från bekämpning, med hänvisning till slåtter och hävd av ängarna. I dagsläget finns inte mycket som pekar på att dessa åtgärder fungerar mer än som ett komplement till biologisk bekämpning. Därför är det bra att Regeringen inte heller gick på den linjen.

Slåtter, hävd och bete är viktiga inslag i nedre Dalälven, och en del i vad som ger området sin karaktär. Lantbruksverksamheterna där håller landskapet öppet och berikar djurlivet. Därför är det farligt att utan starka bevis och vetskap om att det fungerar fullt ut dra in bekämpningen med hänvisning till sådana åtgärderna. Det riskerar att göra så att ingen vill slåttra eller låta sina djur beta i områdena, om det står i vägen för den livsviktiga bekämpningen. Naturligtvis skulle det sänka värdet av området på sikt om det får växa igen av rädsla för utebliven myggbekämpning.

Regeringen tog i dagarna beslut om årets myggbekämpning. För alla som berörs av frågorna är det glädjande att regeringen valde att inte gå på Naturvårdsverkets linje, vilken var att fler områden skulle undantas från bekämpning.

Vi gläds åt att det nu blir utökade områden som får bekämpas och ser att en liten delseger är vunnen. Men det är långt kvar innan vi, och alla som bor och rör sig i områdena, kan pusta ut. Vi kommer inte att vara nöjda förrän det finns en långsiktig lösning på plats. Det ska inte behöva vara den här processen varje år. Frågan om var det ska bekämpas och inte måste utgå ifrån behoven. Hellre tillåta myggbekämpning som inte behövs, än att dra in där det kanske inte behövs. Det måste vara den försiktighetsprincip som är överordnad.

 

Patrik Lundqvist (S)

riksdagsledamot Gävleborg

Sanne Lennström (S)

riksdagsledamot Uppland

Patrik Engström (S)

riksdagsledamot Dalarna

LÄS fler debattartiklar här:

Nya strokevården räddar liv – om riktlinjerna följs även i Gävleborg

"Region Gävleborg måste ta en ledande roll för utvecklingen"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel