Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Skattepengarna ska användas till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg

Vi vill att våra skattepengar ska gå till det de är avsedda för. De ska användas till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg – inte till stora vinstuttag, skriver Elin Lundgren (S) och Patrik Lundqvist (S).

Så ser det inte ut idag. Nu gör välfärdskoncerner vinst på att ha lägre bemanning, otryggare anställningar och sämre löner. Vi har ett marknadsliberalt skolsystem som inget annat land i världen har velat pröva. Det ger skolsegregation, konkurser och betygsinflation. 

Men istället för att stå på folkets sida har både M och SD lierat sig med välfärdskapitalisterna. Deras politik innebär nedskärningar, privatiseringar, mer av marknadslösningar och fortsatt vinstjakt. SD säger att friskolor får ”ta ut vilka vinster man vill, det är som vilket företag som helst”. Men det är helt fel. Att driva skola innebär att ta ansvar för barn och ungdomars framtid. En elev kan inte reklamera och få tillbaka en misslyckad skolgång.

Till skillnad från SD och M tror vi socialdemokrater inte att det går att jämföra skolan med en korvkiosk. Det är dags att göra upp med den naiva synen på avregleringar och konkurrens inom välfärden som Moderaterna stått för i decennier och som SD nu ställt sig bakom. Välfärden ska inte vara en marknad. Skolan ska vara en bildningsinstitution. Äldreomsorgen ska vara trygg för alla. Vården ska vara jämlik i hela landet. 

Sverige kan uträtta stordåd också i framtiden – om vi håller ihop. Om vi säger nej till sänkta skatter som går ut över sjukvård och skola.

Under mandatperioden har 100 000 fler anställts i välfärdsyrken. Vi vill fortsätta utbilda och anställa fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare, så vårdköerna kan kortas. Fler lärare, så att eleverna lär sig mer. Så vill vi bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige

Sverige kan uträtta stordåd också i framtiden – om vi håller ihop. Om vi säger nej till sänkta skatter som går ut över sjukvård och skola. Den 9 september är valet ditt. Rösta för ett starkare samhälle med en trygg välfärd utan vinstjakt.

 

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot

Patrik Lundqvist (S)

riksdagsledamot

LÄS fler debattartiklar här:

Replik om marknadshyror (M): "Vi planerar ingen hyreschock"

Replik om strokevård: "Det finns inga skillnader i vården mellan kvinnor och män"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel