Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S skyller barnfattigdom på regeringen

Allt fler av Gävles barn växer upp i familjer som är beroende av socialbidrag. Länets socialdemokrater skyller det på regeringen. Själva vill de satsa på vuxenutbildning för att fler ska få jobb.

Socialdemokraterna har tagit hjälp av riksdagens utredningstjänst för att visa hur beroendet av försörjningsstöd (i vardagligt tal socialbidrag) har ökat de senaste åren.
Deras slutsats är att med en borgerlig regering har 1 350 fler Gävlebor blivit beroende av försörjningsstöd. Siffrorna visar också att 1 880 barn under 18 år var beroende av försörjningsstöd 2009. 

– Vi väljer att fokusera på barnfattigdomen eftersom det är det yttersta beviset på de ökade klyftorna i samhället, säger riksdagsledamoten Raimo Pärssinen.

Familjeslanten i Gävle, som hjälper människor med ekonomisk rådgivning, märker att arbetslöshet och sjukdom numera är vanliga orsaker till ekonomiska problem.

– Regeringen lägger inga pengar på utbildning, och de som inte får jobb har fått sänkta ersättningar, säger Raimo Pärssinen.

Socialdemokraterna menar att det behövs mycket mer pengar till utbildning, framför allt vuxenutbildning som kan bidra till att människor får jobb.

– När människor fastnar i arbetslöshet är det oftast beroende på att de saknar utbildning, säger Peter Bergström, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle.

Enligt Peter Bergström svajar statsbidragen till vuxenutbildningen nu så mycket att det inte går att anordna några längre utbildningar. Han efterlyser långsiktiga satsningar som gör det möjligt att matcha utbildningar med företagens behov.

– Vi kan inte bara utbilda truckförare utan behöver även längre utbildningar för arbeten i vården och CNC-operatörer som efterfrågas i näringslivet, säger han.

Tomas Tobé, riksdagsledamot för Moderaterna, förklarar det ökade bidragsberoendet med extrem lågkonjunktur och en hög ungdomsarbetslöshet. Hans lösning är att införa en obligatorisk a-kassa.

– Det är otillfredsställande att vi har så många arbetslösa idag, men alla kan drabbas och då ska vi ha robusta system för det, säger han.