Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S står för en inaktiv bidragslinje

I sin artikel (2/3) går den socialdemokratiske riksdagsledamoten Raimo Pärssinen till ytterligare en attack på regeringens jobb- och utvecklingsgaranti. En garanti som Pärssinen själv inte har lagt en enda motion i riksdagen för att avskaffa. Samtidigt skyller han alliansens riksdagsledamöter för att sitta med armarna i kors och se nöjda ut. Vi är inte nöjda, vi tror att både Sverige och Gävleborg kan ännu bättre. Ett fortsatt arbete mot utanförskapet är nödvändigt, men samtidigt ska vi vara medvetna om att det går väldigt bra för Sverige.

Jämfört med samma period förra året har arbetslösheten minskat, både antalet och andelen i sysselsättning har ökat samt att långtidsarbetslösheten minskar. I Gävleborg ser vi att antalet öppet arbetslösa har minskat med drygt en femtedel och att långtidsarbetslösheten har minskat med nästan en tredjedel. Regeringens politik fungerar och vi ämnar fortsätta ta Sverige mot full sysselsättning. Vad är då Socialdemokraternas alternativ?

Pärssinen tar i sin artikel upp två konkreta exempel på hur S vill minska arbetslösheten. Det första är ett utbildningsvikariat, som i väsentliga delar är exakt samma förslag som Miljöpartiets friår. Arbetsförmedlingen ska alltså återigen få börja förmedla ledighet istället för jobb. Vi vill att Arbetsförmedlingen första prioritering ska vara att förmedla jobb, ingenting annat.

Vidare efterlyser Pärssinen fler utbildningsplatser. Arbetsmarknadsutbildningarna som finns idag är viktiga. Men det är viktigt att komma ihåg att de pengar som avsattes till detta ändamål förra året inte användes fullt ut. Att i en sådan situation tillföra ännu mer pengar torde vara verkningslöst. Här gäller det att satsa mer på utbildningar inom det reguljära utbildningssystemet. På detta område har alliansen levererat en imponerande reformagenda.

Utöver detta vill Socialdemokraterna fördubbla kostnaden att anställa unga, göra det dyrare att driva företag och det ska bli mer lönsamt att inte arbeta. Detta samtidigt som de vill kraftigt höja skatterna för mer än tre miljoner löntagare. Den politik Pärssinen och hans kollegor inom S vill driva är ingen arbetslinje, det är en bidragslinje som kommer att leda till färre jobb.

Alliansen sitter inte med armarna i kors, vi tror att Sverige och Gävleborg kan mer. Vi tror att om vi stimulerar till företagande får vi fler företag och jobb, genom att göra det mer lönsamt att arbeta kommer vi se en sjunkande arbetslöshet och genom aktiva insatser får fler människor hjälp ut ur ett skadligt utanförskap. Det är vår arbetslinje.

Tomas Tobé, riksdagsledamot (M)

Margareta B Kjellin, riksdagsledamot (M)

Lars Beckman, riksdagsledamot (M)

Hans Backman, riksdagsledamot (Fp)

Anders W Jonsson, riksdagsledamot (C)

Lennart Sjögren, ledamot regionfullmäktige (Kd)