Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S ungdomsfientliga politik

Sverige har en stark tillväxt och vi har all anledning att se ljust på framtiden. Samtidigt står vi inför en stor utmaning eftersom arbetslösheten bland ungdomar är fortsatt hög. Gävleborg har dessutom under en längre tid varit ett av länen i Sverige med högst andel unga arbetslösa. Såhär i sommartider vill många ungdomar jobba. Att många vill arbeta, men ändå inte får möjlighet att göra det är varken rimligt eller ekonomiskt hållbart.

Därför måste vi fokusera på att genomföra förändringar som underlättar för unga att få jobb. Om vi vill ha ett Sverige där alla kan få ett arbete så måste vi också ta till vara alla typer av yrken. I Socialdemokraternas Sverige verkar vissa yrken inte vara fina nog. Så tar man inte ansvar för jobben. 

Många företag värdesätter erfarenhet högt när de rekryterar. Det kan bli ett hinder för många unga arbetssökande då det skapar onödigt höga murar in på arbetsmarknaden. För att sänka dessa trösklar och göra det mer attraktivt för arbetsgivare att anställa unga har Alliansregeringen sänkt arbetsgivaravgiften för alla som är under 26 år. Får  Socialdemokraterna i stället som de vill kommer det att bli dubbelt så dyrt att anställa ungdomar. Det är en åtgärd som kan kosta ungefär 400 heltidsjobb för unga i Gävleborgs län på kort sikt. Det tycker inte vi är en ansvarsfull arbetsmarknadspolitik.
Ungdomar ska ges goda möjligheter att skapa sig sin framtid oavsett om de är praktiskt eller teoretiskt lagda. Vi vill att unga ska veta att oavsett om de vill bli frisörer eller läkare kan den svenska skolan erbjuda dem en gedigen grund att stå på. För sanningen är att vi behöver människor som kan klippa hår likväl som vi behöver människor som kan diagnostisera sjukdomar. Alliansen jobbar därför hårt med att utveckla yrkes- och lärlingsprogrammen i gymnasiet.

Ett arbete inom restaurangnäringen är för många unga det allra första jobbet och en möjlighet att äntligen tjäna egna pengar. Oavsett om man sedan vill studera vidare eller fortsätta sin bana inom restaurangverksamhet ger det första jobbet erfarenheter som är till stor nytta i ett framtida yrkesliv. I vårens budgetproposition har vi föreslagit en sänkt moms på restaurang- och cateringtjänster. Den innebär en ökad efterfrågan på arbetskraft från restaurangbranschen och därmed ökade möjligheter för unga att etablera sig på arbetsmarknaden. Även de jobben är hotade med Socialdemokraternas politik. Ett nej till en sänkning av momsen på restaurang- och cateringtjänster riskerar att innebära att närmare 180 jobb försvinner i Gävleborg på lång sikt.

Vi moderater tror att rätt väg för att motverka en hög ungdomsarbetslöshet inte är att likt Socialdemokraterna föreslå höjda arbetsgivaravgifter för unga, hämma ungdomsintensiva branscher och göra skillnad på olika yrken. Vi driver inte en ungdomsfientlig politik. Vår bestämda uppfattning är att vi måste förenkla – inte försvåra – för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Det är att värna arbetslinjen.

Tomas Tobé (M)
Riksdagsledamot, Gävleborgs län

Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot, Gävleborgs län

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot, Gävleborgs län