Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)veket mot Libyen

Annons

Håkan Juholt bryter den socialdemokratiska traditionen av internationell solidaritet när han kräver att den svenska Libyen-insatsen ska avslutas, oavsett läget på marken. Han sviker det libyska folket och bryter den anda av samförstånd som bör råda inom utrikespolitiken. Frågan är hur de lokala partiföreningarna i Gävle och andra kommuner ställer sig till detta.

Socialdemokraterna har en lång tradition av internationellt engagemang och solidaritet med förtryckta folk världen över. Det är något partiet ska vara stolt över. Med Håkan Juholt som nyvald partiledare verkar det som att den traditionen kommer att brytas. Förutom att tidigare ha tvingat fram begränsningar för Libyen-insatsen, som i praktiken hindrar svenskt flyg från att effektivt skydda civilbefolkningen, har man nu från partiledningens sida aviserat att den svenska deltagandet ska avslutas till sommaren, oavsett läget på marken.
”Vi ser i dag inget som motiverar en förlängning och det finns heller inte någon förfrågan om förlängning på bordet” skriver Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson, och Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson, på SvD Debatt den 5 maj. Frågan är om man har partiföreningarna i Gävle och andra kommuner med sig?


Slaget om Libyen, mellan diktatorn Khadaffi och rebellarmén, som slåss för ett fritt och demokratiskt samhälle, står och väger. Det internationella stödet är viktigare än någonsin. Libyskt flyg ska enligt uppgifter ha bombat den av rebellerna kontrollerade staden Misrata natten till lördag. Om de internationella trupperna skulle dra sig tillbaka nu skulle Khadaffis hot mot upprorsmännen - att ”rensa Libyen, hus för hus” - besannas.

Det är ett oansvarigt spel som Juholt och partiledningen ägnar sig åt. Och det är svårt att förstå varför man gör det. Urban Ahlin beskyllde i den libyska upprorets början regeringen och utrikesminister Carl Bildt för att agera passivt och inte ta ställning för frihetskämparna. Nu vill man själva dra tillbaka de åtta Gripen-planen som opererar i samarbete med Nato. Trots sin korta tid på partiledarposten har Håkan Juholt redan hunnit visa sin opålitlighet i utrikesfrågor, vilket är allvarligt för en statsministerkandidat.


Att sätta en tidsgräns för insatsen vid denna avgörande tidpunkt vore väldigt olyckligt. Förutom att svika det libyska folket går S-ledningen också emot den anda av samförstånd som finns och bör finnas inom utrikespolitiken, där viktiga utrikespolitiska beslut fattas i samråd mellan de borgerliga och S. Och partiet är knappast enigt: Jytte Guteland och Ardalan Shekarabi, nuvarande respektive före detta ordförande för ungdomsförbundet SSU, kritiserar, i en replik på Ahlins och Hultqvists artikel, partiledningens beslut.

Hur ställer sig socialdemokraterna i Gävle till partiledningens uttalanden? Väljer man att servilt följa Juholt och Ahlin, eller väljer man istället att stå upp för de libyska folket? Det är nog många som undrar.

Jakob Nyström
Redaktör för Liberal Ungdom, Liberala ungdomsförbundets tidning

Mer läsning

Annons