Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-veteran kritisk mot val av kommunalråd

Socialdemokraternas sätt att ta fram nya kommunalråd kritiseras nu inom de egna leden. Partiveteranen Stig Edvinsson anser att valberedningen inte borde ha gått ut med några namn innan de lokala föreningarna fått yttra sig.

I veckan presenterades Socialdemokraternas valberedning vilka man vill se som kommunalråd i Gävle om Socialdemokraterna vinner valet – Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång.

Tidigare i höstas nämndes även Daniel Olsson och Lena Lundgren som kandidater men efter att öppna utfrågningar och interna intervjuer hållits under november och december gick valberedningen nu ut med sina förstahandsval.

Det borde man inte ha gjort, enligt Stig Edvinsson, ordförande i Hamrånge s-förening och veteran inom arbetarrörelsen i Gävle.

Han tycker att valberedningen skulle ha väntat till Arbetarekommunens möte 9 mars då medlemmarna ska rösta i frågan – eller åtminstone först låtit S-föreningarna yttra sig om alla de fyra nominerade.

– I praktiken blir det uppstyrt från början. Det är förödande, menar han.

Stig Edvinsson menar också att valberedningens val av Åsa Wiklund Lång är en ”strategisk blunder” eftersom hon och Jörgen Edsvik är alltför lika varandra.

– De har båda ungefär samma stuk medan Lena Lundgren är mer jordnära och tilltalar vanligt folk mer, säger Stig Edvinsson, som tror att S kommer att förlora röster på både tillvägagångssättet och valet av kandidater.

Men valberedningens ordförande Björn Hägg tar lätt på kritiken.

– Det är Arbetarekommunen som bestämt hur den här processen att välja nya kommunalrådskandidater ska gå till, berättar han.

Redan i somras bestämdes det att valberedningens preliminära förslag skulle presenteras i början av januari. och att S-föreningarna efter det har en månad på sig att komma med synpunkter och egna förslag.

– Stig Edvinsson vet mycket väl att det är medlemsmötet som bestämmer. Jag var med 1997 när valberedningens båda förslag röstades ner på mötet, säger Björn Häägg.