Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S: Vi lanserar trygghetsprogrammet – begränsa vinster i välfärden

Vi socialdemokrater inleder nu lanseringen av det största trygghetsprogrammet i modern tid, som en viktig del i det ingår att se till att våra gemensamma resurser går till det de är avsedda för. Hela samhället hänger ihop, och är viktigt, men alla delar av samhället kan inte styras på samma sätt.

 

Vissa delar lämpar sig för konkurrens och den fria marknaden medans vissa andra inte gör det. Där har vi identifierat skola, vård och omsorg som särskilt viktiga delar som bör skyddas från marknadens skadliga mekanismer. Det är delar som helt enkelt inte får fallera, eller sparas på i vinstsyfte.

 

Våra gemensamma skattepengar ska gå till att göra skolan, vården och omsorgen bättre, det stärker även andra sektorer i samhället. Därför lägger den socialdemokratiskt ledda regeringen nu i dagarna fram ett förslag om vinstbegränsning i svensk välfärd.Målet är enkelt: välfärden är till för våra barn, elever och brukare, och dit ska också alla de pengar vi satsar gå – inte till ett fåtal ägare.

Våra gemensamma skattepengar ska gå till att göra skolan, vården och omsorgen bättre, det stärker även andra sektorer i samhället.

Sverige är idag unikt bland jämförbara länder i att tillåta vinstutdelning för privata ägare till skolor som bekostas av skattepengar. Felaktiga drivkrafter leder idag till glädjebetyg för att locka till sig elever, lägre lärartäthet, lägre löner eller konkurser när lönsamheten försämras. Kvar står det offentliga med förlusterna och kraven när vinsterna under goda år för länge sedan lämnat verksamheten. Det kan vi aldrig acceptera!

 

Vi vet att vi har det svenska folket med oss i det här, de flesta ser att vinsterna sker på bekostnad av de unga och andra som verksamheterna är till för. Om de borgerliga partierna och SD väljer att rösta ner förslaget är det upp till dem att förklara för svenska folket varför det är så viktigt för dem att ha kvar vinstjakten i svensk skola och omsorg.

 

Patrik Lundqvist (S)

riksdagsledamot

LÄS fler debattartiklar här

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel