Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S)vikare

Socialdemokraterna är kanske egentligen det parti som borde kalla sig för Nya Moderaterna. I går avslöjade Rapport att oenigheten inom Socialdemokraterna nu är stor rörande den kommande skuggbudgeten.

Partiledningen vill uppenbarligen än en gång göra Socialdemokraterna till Nya Moderaterna, i en tid när Nya Moderaterna vill framstå som Nya socialdemokraterna. Identitetsförvirringen är därmed total.

Klart är att team Juholt – Waidelich och övriga delar av den Socialdemokratiska partiledningen har haft planer för partiet som visar att man är både döv, blind och lätt korkad.

Lyckligtvis stretar riksdagsgruppen emot. Det hedrar dem, för vad partiledningen föreslår är ett kollektivt självmord. På något annat sätt kan man nämligen inte beskriva partiledningens planer på att skrota kravet på en höjd a-kassa. Eller att man kritiserat regeringen för att bara satsa 1,1 miljarder på en förbättrad sjukförsäkring, men själv inte övertrumfar den satsningen med mer än 100 miljoner. Eller att man bara vill höja inkomstskatten för de som tjänar över 100 000 i månaden. Vilket bara några tiotusental i Sverige gör.

Gårdagens uppgifter i Rapport visar därmed på en partiledning som tydligen vill fortsätta på en inslagen väg som lett partiet fram till två valförluster. Två valförluster man tyvärr uppenbarligen inte lärt sig något över huvud taget av.

I stället för att visa upp en politik mot orättvisor är socialdemokratins adel mer intresserad av att bedriva politik i enlighet med en borgerlig agenda. Det betyder bekymrande nog att man accepterar en borgerliga verklighetsbeskrivning där svensken tycker det är viktigare med mycket i den egna plånboken än mycket välfärd och där skyddsnät vid arbetslöshet och sjukdom gör oss förslappade i stället för trygga och modiga.

Socialdemokraternas partiledning behöver skärpa ihop sig. I alla fall om målet är att Socialdemokraterna ska utgöra någon form av motpol till den borgerliga regeringen och dess politik.

Till Juholt, Waidelich och övriga finns bara en sak att säga; sluta acceptera den borgerliga nedmonteringen av det välfärdssamhälle era föregångare byggt upp.

Eller byt parti.