Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill hindra vinstuttag

Socialdemokraterna i Gävle vill förbjuda privata företag från att plocka ut vinst ur skattefinansierade verksamheter som vård, skola och omsorg.

Men exakt hur förslaget ska tolkas råder det delade meningar om, även inom partiet.

Och partiledare Stefan Löfven konstaterade nyligen att ett förbud inte låter sig göras.

Privata företag ska fortfarande få bedriva skolor, vårdcentraler och andra skattefinansierade välfärdsverksamheter – men om de går med vinst så ska pengarna gå tillbaka till själva verksamheterna och inte tas ut i form av vinst till ägarna.

Det är grundtanken i den motion som Gävle arbetarekommun ställde sig bakom i söndags, och som nu skickats vidare till Socialdemokraternas partikongress.

Därmed sällar sig Gävle till Malmö arbetarekommun som också lyft frågan om vinstförbud inom välfärden.

– Vi fick in tre motioner med likande tema och medlemmarna ställde sig bakom den här. Det var helt odramatiskt, säger Gävle arbetarekommuns ordförande Elin Lundgren.

Hon tror att det finns goda möjligheter att få igenom ett beslut som liknar motionen på partikongressen i april nästa år, även om det lär föregås av långa diskussioner.

Någon enighet inom partiet finns nämligen knappast än.

– Det låter sig inte göras att vi förbjuder vinster i välfärden, sa Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i en intervju i SVT för en månad sedan med hänvisning till att ett sådant skulle vara för lätt att komma runt.

Tommy Berger som sitter med i Gävle arbetarekommuns styrelse menar dessutom att det förslag som nu tagits fram lämnar utrymme för tolkningar.

– Förslaget är inte så fyrkantigt. Man måste få ha en rimlig avkastning för att kunna driva ett företag. Det handlar om var nivån ska ligga. Inom allmännyttiga bolag som ändå har vissa restriktioner är det fullt tillåtet att gå med vinst och ge ägarna utdelning. Det måste gå att hitta en liknande lösning för privata företag, säger han.