Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S vill lägga 35 miljoner på lärarna

Socialdemokraterna vill lägga drygt 20 miljoner kronor på att göra skolklasserna mindre och 35 kronor miljoner på att bland annat höja lärarlönerna.

Annons

Inför representanter från Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet presenterade Martin Vadelius (S) hur Socialdemokraternas lokala skolpolitik kommer att se om partiet bildar ny regering efter valet.

S vill höja statusen på läraryrket, bland annat genom att höja lönerna. S avsätter 35 miljoner kronor till det. Klasserna ska minska med fem elever per klass i lågstadiet och S vill lägga 19,2 miljoner kronor på det.

– Sedan kan det se olika ut i olika klasser och det kommer behöva bedömas av rektorer och kollegiet på enskilda skolor, säger Martin Vadelius (S), utbildningsnämndens ordförande.

Britt-Marie Westman, Lärarförbundet, undrade var alla lärare ska komma från, då söktrycket är lågt på vissa inriktningar och lärarutbildningen tar fem år.

– Det finns många som är utbildade lärare men som inte jobbar inom skolan. Om vi kan minska administrationen, minska klasserna och höja lönen kan vi kanske locka tillbaka lärare, säger Vadelius.

Socialdemokraterna vill lägga 4,8 miljoner kronor på fler speciallärare och 10,6 miljoner på ett maxtak i förskolan. Ett annat löfte är att lägga 10,4 miljoner på skolor i Gävle där eleverna har sämre skolresultat.

– En sak vi kan göra är att tillföra mer resurser som kan gå till högre personaltäthet och studiehandledning så att elever för stöd på sitt modersmål, säger Vadelius.

Karin Ahlgren, Lärarnas riksförbund, påminde om satsningar som inte märkts av i praktiken, exempelvis utlovade satsningar på ökad lärartäthet på gymnasiet. Hon frågade sig vad som talar för att lärarna kommer märka av dessa nya förslag.

– Det här är tydliga riktade insatser i form av statsbidrag som kommer föras ut i kommunerna för att de ska kunna lösa det här uppdraget. Om man bestämmer sig för något tror jag att det ger effekt, säger Martin Vadelius (S).