Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bekämpar vi matfusket!

Vi välkomnar att över 250 livsmedelsinspektörer från hela Norden i dagarna har samlats i Gävle på Nordiska ministerrådets konferens ”Husk – fusk och snusk” för att samarbeta mot matfusk och bedrägerier.
Efter sista årens uppmärksammade skandaler, inte minst hästköttsskandalen är det uppenbart att det behövs krafttag mot vilseledande information. Vi måste försöka att återskapa konsumenters förtroende för maten. Maten går över gränser och därför är en viktig del av det arbetet att skapa effektivare kontroller, inspektioner och samarbete mellan nationella myndigheter i EU. För livsmedelsinspektörerna handlar det inte bara om att skydda konsumenternas säkerhet utan också om att hindra vilseledande märkning och bedrägerier.
Europaparlamentet har nu klubbat igenom en rapport där Anna Maria Corazza Bildt har varit delansvarig med konkreta steg för att förebygga matfusket. En ny definition ska underlätta för inspektörer att fokusera även på vilseledande information och inte bara matsäkerhet.
Europaparlamentet föreslår nu att böterna för matfusk höjs för att uppväga den ekonomiska vinsten. Det är rimligt att böterna ska vara åtminstone dubbelt så höga som den ekonomiska vinsten för att vara tillräckligt avskräckande. Det är också dags att polis och åklagare och bedrägerier och livsmedelsbrott. Vid upprepade förseelser föreslår EU-parlamentet också att licensen för företagen dras in.
Det här är några steg på vägen för att göra det mindre attraktivt att vilseleda och fuska. Vi konsumenter har rätt att veta vad vi stoppar i oss. Därför är det viktigt med en stark kontroll av välutbildade inspektörer samtidigt som vi tar bort incitamenten till fusk. Under våra resor i Sverige har vi samtidigt mött många företagare som vittnat om att det kan vara en börda med livsmedelsinspektioner. Därför gäller det att inspektörer samtidigt agerar professionellt för att merparten företagare som har goda avsikter inte drabbas av onödigt krångel.

Anna Maria Corazza Bildt (M)
Europaparlamentariker – ansvarig för matfrågor

Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot Gävleborg