Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blev 11-åriga Sandvikenkillen snabbaste svensken med radiostyrd bil

Elias Johansson från Sandviken tränar sju timmar i veckan på motorstadion i Årsunda. Målet är att bli bäst i världen på att köra radiostyrd bil, och än så länge kan han titulera sig som bästa svensk i SM, efter att ha slagit flera vuxna.

Det är mycket att fixa innan det är dags att köra med den fyrhjulsdrivna bilen. Elias Johansson, 11, från Sandviken skruvar på sin bil Xray xb4 164 vd. Ibland behövs snabbheten och höjden på bilen justeras, batteriet ska vara laddat, och det är även viktigt vilka däck man använder.

– Man ska ha nya däck, inte gamla. Sen kan man ha klippta däck eller inte klippta däck, berättar Elias Johansson.

Han tillbringar timme efter timme på motorstadion i Årsunda tillsammans 15 andra personer i olika åldrar, som alla är med i Allmänna motorföreningen (AMF) Årsunda sektion radiostyrd bil. Men det är endast tre av dessa som tar sällskap med Elias och åker på tävlingar varje helg.

Läs också: Lyckad helg för sandvikenföraren i Back-SM: "Avslutade på bästa tänkbara sätt"

Det gäller att träna hårt om man ska bli bäst, enligt Elias själv, och han tränar ungefär sju timmar i veckan.

– Vi kör ofta varv på varv på varv. Det gäller att köra så snabbt som möjligt och göra så några misstag som möjligt. Vi brukar också åka till olika banor och då får man träna mot andra, säger han.

Han lägger fram bilen på banan och går upp en trappa till förarnas plats. Där har han utsikt över hela banan. Bilen rivstartar och det går snabbt i kurvorna när han kör.

– Jag brukar satsa på att köra långa kurvor för att sedan vika in framför motståndarna, berättar han.

Elias Johansson har alltid haft ett stort intresse för bilar även när han var yngre, och när han blev sju år gammal började han att tävla på riktigt.

–Pappa ville att jag skulle testa köra och sen föll jag för det. Efter det har det bara gått uppåt, säger han.

Under SM-veckan i Norrköping deltog Elias Johansson och tog ett silver. Vinnaren var norrman och hade inte hunnit bli svensk medborgare ännu, så Elias Johansson blev bästa svensk. Han slog också flera vuxna under tävlingen.

Läs också: Folkracefest på Årsunda motorstadion

–Barn har lite fördel, eftersom vi har lite snabbare reaktionsförmåga än dem, men vi har också en nackel, att vi är lite kortare, säger han.

När man tävlar i radiostyrda bilar är det snabbheten som mäts och den som tar sig runt den cirka 200 meter krokiga banan och kommer först i mål vinner tävlingen. Men innan det är det är det en massa försök.

–Vi kör under sju minuter och den som har de tre snabbaste varven får starta etta i det bästa kvalet. Då är det tre kval som man kör och om du vinner de två första kvalen får du starta etta i en A-final och då kallas det TQ, Top qualifier. Sen är det finalerna och då kör man tre finaler och de två bästa finalerna räknas ihop och den som har bäst poäng vinner tävlingen, säger han.

Läs också: Högberg vann med knapp marginal – "Körningen stämde dåligt i dag"

Ett varv kör Elias på 25 sekunder och för att göra en jämförelse mellan Elias Johansson och en amatör testade Arbetarbladets reporter att köra ett varv. Tiden blev 43,93, vilket betyder att när Arbetarbladets reporter har kört ett varv har Elias nästan hunnit köra färdigt två.

Elias Johanssons drömmål är att bli bäst i världen på att köra radiostyrda bilar, och han vet hur han ska nå dit.

–Jag ska träna mycket och köra på andra banor som jag inte brukar köra på så mycket, säger han.