Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så dolde Gävleparet dopningsaffärerna

51-åringen från Gävle och hans sambo hade krypterad e-post och raderingsprogram i sina datorer för att dölja spåren av internetförsäljningen av dopningsmedel. Det har gjort brotten svårutredda för polisen. Att 51-åringen lyckades smuggla in en telefon i häktet och därifrån varna sambon och kunderna, gjorde det inte lättare.

I dag inleddes rättegången mot Gävleparet som tillsammans med en kroppsbyggare i Malmö misstänks ha varit huvudpersonerna i den största dopningshärva som har avslöjats i Sverige. 51-åringen häktades 17 augusti sedan polisen hittat stora mängder dopningspreparat i hans radhus i en av Gävles stadsdelar.

Enligt åklagaren Peter Olofsson har paret sålt dopningspreparat och mediciner för 1,3 miljoner kronor.

– Det är en försiktig siffra. Vi tror att affärerna har varit betydligt större, säger Olofsson.

I går valde 51-åringen att erkänna sina brott. Däremot medger han inte försäljning i den omfattning som åklagaren påstår. Sambon erkänner att hon har hjälpt till, men hävdar att hon inte fullt ut har känt till olagligheten i det.

Polisen har tecken som tyder på att 51-åringen har gömt pengar på konton utomlands. I går hade man fått saldot på ett av de två Luxemburgkonton man vet att de har. Där fanns 96 000 kronor. Besked om det andra kontot kommer senare.

Peter Olofsson berättade om polisens svårigheter att spåra parets internetaffärer. I deras datorer fanns program som raderar filer så att de inte kan återskapas. Och deras e-post gick genom servrar som krypterar all trafik.

Därför gick det först inte att hitta någon direkt koppling mellan 51-åringen och hans alias "Trapzman" på det kroppsbyggarforum där affärskontakterna gjordes upp. Men polisen hittade en lucka i parets datasäkerhet. I en minnesväxlingsfil fanns rester av en chatkonversation. Där berättade "Trapzman" om sin hundvalp och vilken kennel den köpts ifrån, uppgifter som visade sig stämma exakt med 51-åringens hundköp.

Peter Olofsson berättade också om polisens misstag som ökade på svårigheterna. Malmöpolisen begärde först att bara 51-åringen skulle gripas. Sambon fick därmed ett par dagar på sig att undanröja bevis. Till råga på allt missade Gävlepolisen att 51-åringen gömt en mobil i strumpan när han togs in på häktet. Därmed kunde han ringa och ge instruktioner till sambon.

Under tisdagens rättegång medverkade flera av 51-åringens kunder via videolänk. De är åtalade för dopningsbrott.

På onsdagen fortsätter rättegången bland annat med förhör med Gävleparet.