Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så försvarar C landstingets skattehöjning

Landstingets politiska ledning kommer tidigast på onsdag med ett besked om den väntade skattehöjningen. Men centerpartiets Gävleborgsledning vill redan nu förklara sig:
– Vi har gått till val på att inte göra några strukturella förändringar, som att lägga ned avdelningar, säger distriktsordförande Magnus Svensson (C),

Det saknas omkring 100 miljoner kronor för att landstinget nästa år ska kunna bedriva samma verksamhet som i dag.

– 100 miljoner är mycket pengar. Säg att vi skulle lägga ned BB i Hudiksvall, det kanske skulle spara 35 miljoner. Vi skulle behöva ta bort väldigt mycket verksamhet om vi inte får in mer pengar, säger Magnus Svensson.

Själv lutar han åt att en skattehöjning är nödvändig. Diskussioner pågår fortfarande inom landstingsledningen, mellan företrädare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

Magnus Svensson sitter inte själv med där, men han vill förklara både för sina egna partikamrater och folk i allmänhet varför Centerpartiet inte sätter stopp för planerna:

– Vi är inte beredda att lägga ned någon stor enhet inom sjukvården. Och det går inte att spara 100 miljoner genom att dra ned på administrationen.

Med en månadslön på 22 000 kronor skulle en skattehöjning med 30 öre innebära 66 kronor i månaden.Hanna Lundquist