Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så funkar guldpyramidspelet som lurar Gävle- och Sandvikenbor

I januari 2018 beslöt åklagare att lägga ner förundersökningen om brott mot lotterilagen och grovt
penningtvättsbrott. Det betyder att det inte går att bevisa att den eller de som varit misstänkta
gjort sig skyldiga till brott.


Företaget Emgoldex utlovar sina spekulanter stora vinster riskfritt. Men i själva verket bedriver de ett pyramidspel som bygger på att nya kunder ständigt luras in i svindeln. Arbetarbladet var i hemlighet med på en affärspresentation i Gävle.

LYSSNA: Arbetarbladets reporter med dold mikrofon på Emgoldex möte

LÄS OCKSÅ: Muhrén vägrar svara på frågor - låser dörren för reportern

****

Om jag kan visa dig ett sätt att få rent guld för 7000 euro, där du bara betalar 540 euro. Skulle du vara intresserad? Så står det på filmduken i källaren på Folkets hus i Gävle.

Det är ett möte där man måste vara inbjuden av någon som redan är med i företaget Emgoldex verksamhet, men Arbetarbladet har lyckats ta sig in ändå. På scenen står Ronnie Sköld i kostym och halsduk och med ett headset runt huvudet. Han har presenterats som en av dem som tog Emgoldex till Sverige, och han berättar om verksamheten för de 200 personer som kommit hit. En del av dem har redan betalat sina 540 euro, drygt 5000 kronor, och väntar kanske på att vinsten ska trilla in. Andra är nyfikna och funderar på att gå med. Vad han beskriver är ett pyramidspel som bygger på att ständigt nya medlemmar måste sätta in pengar, som sedan skickas uppåt i pyramiderna.

I flera länder runt om i världen utreder nu polisen Emgoldex verksamhet. De finns med på Finansinspektionens varningslista över företag som man inte ska göra affärer med, då de opererar helt utan tillstånd, vilket är olagligt. Och Lotteriinspektionen har polisanmält dem för misstänkt brott mot lotterilagen genom anordnande av kedjebrevsspel, ett annat ord för pyramidspel, vilket alltså också är olagligt.

Finns det några risker med det här då? Nä, risken är väl att du kommer att missa alla de där bra serierna på tv, säger Ronnie Sköld från podiet.

I själva verket är pyramidspelet till sin konstruktion dömt att förr eller senare kollapsa. När man satt in sina 540 euro och värvat minst två nya medlemmar till spelet placeras man i en pyramid, eller ett bord, som företaget kallar det. När sju nya medlemmar fyllts på vandrar man vidare till nivå två.

Först på nivå fyra i pyramiden kan man räkna med att få någon vinst. Men innan det händer finns det en uppenbar risk att någon annan misslyckats med att värva två nya medlemmar. Om det sker blir någon plats i pyramiden tom, och inga pengar kan betalas ut.

Om man nu får någon vinst säger företaget att det betalas ut i guld. Men enligt myndigheter i Finland och staten Massachusetts i USA, som utrett företaget, är det tveksamt om företaget ens äger guld i någon större utsträckning. I stället försöker de få sina medlemmar att återinvestera sina vinster i företaget på olika sätt. Det kan till exempel handla om förvaring av guldet, mot avgift, eller köp av kuponger under förespegling av en större passiv inkomst i framtiden.