Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så funkar rut-avdraget

Det omdiskuterade rut-avdraget är inne på sitt sjätte år. Även om antalet användare ökat markant är det fortfarande många som känner sig osäkra på regelverket. Här kommer några tips och råd på hur det går till.

Först och främst gäller det att hålla reda på vilken typ av arbete som är avdragsgillt eller inte. Skura golv, klippa gräset och passa barn är helt okej så länge det sker i hemmet eller fritidshuset. Däremot får man inte göra avdrag för hundpassning eller städning av dödsbo. Inte heller större arbeten som rengöring av en utomhuspool eller trädbeskärning är tillåtet.

Känner man sig osäker kan man kolla på Skatteverkets hemsida där det finns en lista över vilken typ av tjänster som ger rätt till skattereduktion. Huvudregeln är att det faller inom ramen för enklare hushållsarbete och att arbetet utförts i det egna hemmet. Samt att företaget är godkänt för F-skatt.

Det är även möjligt att göra avdrag för rut-tjänster som köpts till föräldrar, såvida det inte handlar om redan subventionerad hjälp som till exempel hemtjänst.

Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, säger att en vanlig fråga som de får från föräldrar är om de har rätt till avdrag för till exempel städhjälp som de köpt till barn som flyttat hemifrån.

– Det får de inte.

Finns det nåt mer undantag som är bra att känna till?

– Ja, man får inte göra avdrag för rut-tjänster om arbetet utförs av en närstående släkting. Men om släktingen har ett företag med anställda som utfört arbetet kan man göra avdrag.

Viktigt att veta är också att det bara är själva arbetet som är skattesubventionerat. Städhjälpmedel som moppar, trasor och skurmedel är inte avdragsgilla. Inte heller hyra av olika maskiner eller resekostnader.

Be gärna om att få specificerat på fakturan hur stor del arbetskostnaden står för. Där ska det också framgå att du betalar hälften. Andra hälften måste företaget ansöka om hos Skatteverket.

De köpta tjänsterna behöver inte godkännas i förväg av Skatteverket. Däremot gör myndigheten stickprover och kontroller. Enligt Pia Blank Thörnroos bygger systemet på tillit och att var och en gör rätt för sig och följer reglerna.

Ett exempel är att en del av kostnaden för flytthjälp, som inte är avdragsgillt, läggs på fakturan för flyttstädning, som ger rätt till skattereduktion. Skatteverket har märkt att det i vissa fall plötsligt blivit mycket dyrare att städa och billigare att köpa själva flytten.

– Det är ett allvarligt problem och vi har ögonen på det. Många förstår nog inte att det är skattefusk att göra så. Det som kan hända är att man blir återbetalningsskyldig. Tänk så här: Om skattereduktionen inte fanns, hade jag då anlitat det här företaget och betalat så mycket för flyttstädning?