Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gör du tågresan billigare

Tycker du att tågresan är för dyr? Med några enkla och helt tillåtna tricks går det att lura SJ:s system för biljettpriser. Ska du åka söderut kan det till exempel bli billigare att boka resan från Söderhamn än från Gävle.

Annons

Ett X2000-tåg från Sundsvall till Stockholm passerar Gävle klockan 18:06 på kvällen. Den som ska åka från Gävle till Göteborg åker med tåget, byter i Stockholm och kommer fram till Göteborg klockan 23:17.

Resan kostar 758 kronor, men om man i‑stället väljer att boka den från Söderhamn, som tåget passerar innan Gävle, kostar den bara 588 kronor.

Det är alltså 161 kronor billigare.

Billigare hoppa av i Nässjö

På samma sätt kan man ange en annan slutstation än den man i själva verket ska till. Om en Gävlebo exempelvis ska semestra i Småland och vill ta tåget till Nässjö är det billigare att boka biljetten ända ned till Malmö men sedan ändå hoppa av i Nässjö.

Anledningen till att en längre resa kan vara billigare än en kortare är SJ:s rörliga prissystem, som gör att priset stiger på populära sträckor. Eftersom det är färre som åker mellan Söderhamn och Stockholm än mellan Gävle och Stockholm är den resan billigare för vissa avgångar, trots att det är samma tåg.

– Men det är bara vid enstaka tillfällen som det blir så här. Det är nästan alltid billigare att boka korta resor än långa, säger Dag Rosander, presschef på SJ.

Han påstår att SJ:s något svårförståeliga biljettsystem ändå gjort att resenärerna är nöjdare, platserna i tågen fylls upp bättre och att snittpriserna har sjunkit.

Har ni något emot att man tricksar så här med avrese ort och slutstation?

– Nej, det har vi absolut inget emot. Tveklöst ska man boka biljetten från Söderhamn om det blir billigare, det hade jag själv gjort, säger Dag Rosander.

Tågkompaniet

Tågkompaniet, som kör tågen till Dalarna och Örebro från Gävle, har till skillnad från SJ ett prissystem som gör att resan kostar mer ju längre den är.