Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här fungerar återvinningen

Svar till ”Också miljömedveten och källsorterande” (Arbetarbladet 9 januari).

Vad bra att du sorterar dina sopor så att de går att återvinna.

Systemet för återvinning av förpackningar och tidningar i Sverige ser ut så här:

De som tillverkar och säljer tidningar och saker i förpackningar har bildat ett gemensamt bolag, Förpacknings och tidningsinsamlingen AB (FTIAB). De ansvarar för att insamlingen ska fungera. FTIAB anlitar transportörer som ställer ut de containrar där du lämnar förpackningar och tidningar.

Ekonomiskt fungerar det så här: När du köper till exempel schampo ingår återvinningen av schampoflaskan i priset. Du betalar alltså några ören till FTIAB för att de ska ordna med containrar och för att de ska göra en ny plastsak av schampoflaskan.

Förklaringen till att det ser ut så här är att det enligt den svenska lagstiftningen finns prducentansvar för vissa varor. Förpackningar och tidningar var de två första varugrupperna som fick ett producentansvar 1994.

De valdes för är att de är en stor del av hushållssoporna, de är enkla att återvinna och det är möjligt att identifiera dem som producerar förpackningar.

Men det finns inget producentansvar för kuvert, dricksglas, prydnadssaker med mera.

När det gäller kuvert är det dessutom så att klistret förstör pappersmassan. Det kan tyckas märkligt med tanke på så mycket annat som är tekniskt möjligt i dag, men där är tekniken idag.

I dag, 15 år efter att systemet infördes är det fortfarande många människor som inte vet hur det fungerar. Därför utreder Naturvårdsverket just nu om det är möjligt att återvinna fler sopor än bara förpackningar och tidningar via samma system.

Gästrike Återvinnare är med som referens i den utredningen och kanske kommer systemet att förändras i framtiden.

I dag sorterar hushållen i Gästrikland och Älvkarleby ut ungefär 16 000 ton förpackningar och tidningar till återvinning varje år. Det är en stor mängd material som på så sätt kommer till nytta igen som nya saker.

Bra jobbat!

AnnaCarin Söderhielm,

samordnare,

Gästrike Återvinnare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel