Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan kvinnors företag växa

Annons

Mer än hälften av Sveriges befolkning består av kvinnor. Men detta förhållande återspeglas knappast inom företagandet. Bara 29 procent av alla företagare är kvinnor. Andelen ökar visserligen från år till år, men med dagens ökningstakt dröjer det 133 år, till 2144 innan Sveriges företagande är jämställt.

Företagarkvinnor är främst representerade i branscherna utbildning, vård och omsorg, hotell och restaurang samt kultur – personalintensiva tjänstebranscher. Störst koncentration av män som driver företag finns inom bygg, elektronik och teknisk konsultverksamhet, där åtminstone bygg- och elektronikbranscherna har ett större inslag av kapitalintensiv tillverkningsindustri än tjänster.

Eftersom tjänsteföretagen växer snabbast finns här en stor potential för kvinnor att ta plats som framgångsrika företagare och förverkliga sina idéer. Men för att det ska kunna ske behövs åtgärder på politisk nivå som möjliggör för kvinnor att bli företagare på samma villkor som män.

Kvinnor som driver företag är mer tveksamma till expansion och till att anställa än män, enligt våra undersökningar. Men det beror inte på att kvinnor är mindre riskbenägna än män. Det beror istället på att fler kvinnor än män anser att en utökad verksamhet skulle löna sig för dåligt och att arbetsgivaransvaret är för stort.

Därför anser vi, Företagarna, att följande åtgärder är nödvändiga för att underlätta för kvinnors företagande: slopa sjuklöneansvaret för företagare, mjuka upp arbetsmarknadsreglerna och sänk arbetsgivaravgiften och egenavgiften. Dessa reformer är generella, men skulle påverka kvinnliga företagare särskilt positivt. Samtidigt skulle arbetslösheten minska i och med att ett stort hinder för dessa företagare att anställa undanröjs.

Framtiden finns i tjänsteföretagen, där många av dagens företagarkvinnor är verksamma. Politikerna behöver ge dem bättre möjligheter att växa och utvecklas. Att öppna upp arbetsmarknaden och sänka arbetsgivaravgifterna skulle därför ge alla kvinnor som driver företag en stor skjuts framåt.

Thomas Wanke
Företagarna

Mer läsning

Annons