Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så, kära supportrar ska man bete sig

Annons

Alldeles snart börjar ett stort sportevenmang i ett stort och befolkningstätt land i Asien. Det vet alla, att OS går av stapeln i augusti i Peking har väl inte undgått nån.

Mycket har handlat om bojkott eller inte, om lämpligheten av att arrangera ett OS i en diktatur och om censur (jag hörde nyss att kinesiska taxichaufförer med en knapptryckning kommer att kunna koppla upp sig mot en avlyssningsutrustning om de hör att deras passagerare börjar prata om Tibet eller annat olämpligt, det känns som på film) och andra mindre roliga saker.

Kinesiska myndigheter vill förstås förmedla en annan bild, en bild där Kina framstår som ett bra och sympatiskt land.

Därför utbildar de sina medborgare. Till att bli fina åskådare.

Enligt en artikel från TT är OS-arrangörerna oroliga över vad som kan komma att hända under tävlingarna. Tidigare har kinesisk publik ”uppträtt på ett minst sagt ogästvändligt sätt” enligt artikeln. De blockerade bland annat hotellet där det japanska fotbollslaget bodde och kastade skräp på japanska laget under matchen och liknande grejer har hänt när det handlat om basket och biljard (!).

Det blir ju pinsamt för Kina om nåt liknande skulle hända nu så man har avsatt åtskilliga miljoner kronor på att utbilda kineserna i att gärna heja på sina idrottsmän men inte bua åt andra länders. Utbildningen sköts av speciella åskådartränare som åker runt på företag och lär ut läktar-vett och etikett.

(Dessutom har man inrättat ”ködagen” där man får lära sig követt i de köer som man räknar med att tävlingarna kommer att innebära och ”ge-bort-din-plats-dagen” inom kollektivtrafiken, allt för att OS ”ska bli en uppvisning i kinesisk ordning och hyfs”).

Man ser framför sig tusentals kineser som väluppfostrat och i takt hejar på sina landsmän och artigt håller mun när det är dags för framför allt japanska prestationer på arenan. Lika välkoreograferat som såna där militärparader som diktatorer brukar vara så duktiga på att ordna.

Samtidigt är tanken sympatisk. Klart som sjutton att det inte är ok att bete sig som ett svin bara för att man på mer eller mindre rationella grunder ogillar en idrottsman eller ett lag som kommer från ett annat land.

I förra veckan skrev Arbetarbladet om ett förslag på att GIF ska ta fram en policy för att få bort homofobiska uttryck från läktaren. ”Jävla bög” skriks det både till spelare och domare och killen bakom förslaget, Roger Thollin, tycker med all rätt att det är kränkande.

Kanske borde GIF prova den kinesiska modellen? Låna in en kinesisk myndighetsperson som reser runt och berättar att hur man beter sig på läktaren?

Både kineser och GIF-supportrar skulle kunna lära sig en hel del av Sommarkvällspubliken. Det är ganska varmt men alla sjunger och klappar händerna. Ingen ropar otrevligheter eller buar, trots att de får vänta aslänge på att Ola ska komma och sjunga tre låtar. Småkillar ber om ursäkt när de slinker förbi en (ja jag vet jag börjar bli gammal).

Men så, kära sportsupportrar, ska man bete sig.

Nu ser jag själv fram emot en traditionsenligt evighetslång OS-invigning med spektakulära och svårtolkade artistuppträdanden, gärna med stora tygsjok inblandade. Jag ska givetvis inte bua en enda gång framför tv:n.

Mer läsning

Annons