Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så påverkas omsorgen av läckan: "Vi har fått prioritera"

Artikel 13 av 17
Vattenläckan på Brynäs
Visa alla artiklar

Hemtjänsten och vård- och omsorgsboendena har påverkats mycket av jätteläckan på Brynäs. Bland annat står en gruppbostad utan vatten.
– Vi har fått prioritera för att se till att personer får det nödvändiga – vatten, säger lena Isokivelä på Omvårdnad Gävle.

LÄS MER: Gästrike vatten uppmanar allmänheten att spara på vattnet

Den stora vattenläckan på Brynäs har ställt till problem för Omvårdnad Gävles verksamhetsområde.

– Det här påverkar oss ganska mycket. Det vi gör är att vi hela dagen säkerställt att alla nåtts av informationen om att vattnet ska kokas, säger Lena Isokivelä, biträdande förvaltningschef.

Hon säger att hon upplever att man haft kontroll på läget sedan tidig torsdagsmorgon och läget stäms regelbundet av under kvällen. Bara ett av kommunens boenden står helt utan vatten. Det handlar om en gruppbostad där det bor sju personer.

– Där får vi se till att transportera vatten så att de kan sköta hygienen, säger hon.

LÄS MER: Gävleborna hamstrar vatten – det börjar bli tomt i butikerna

På demensboenden är det exempelvis viktigt att se till så att de boende inte dricker ur vattenkranarna, utan erbjuds andra alternativ, som tillbringare med vatten.

– Det känns som att all personal lägger manken till och gör det lilla extra.

Lena Isokivelä berättar att man kallat in extra personal. Hela hemtjänsten, både den som bedrivs i kommunal och privat regi, har blivit tillsagd att stötta upp och hjälpa kunder med att hämta och koka vatten. På de platser där det saknas vatten får hygienen skötas med hjälp av våtservetter och tvättlappar.

– Det känns som att vi har köpt upp hela lagret, säger hon.

Jätteläckan och den extra arbetsbelastning som den innebär har gjort att kommunen tvingats prioritera. Det viktigaste är att alla får tillgång till vatten.

– Vi har till exempel fått avboka promenader, säger hon.

LÄS MER: Vattenläckan i Gävle – så här påverkas du

Lena Isokivelä säger att kommunen tidigt kunde planera för dagen och man har följt sin beredskapsplan.

– För oss handlar det om att ha uppdaterad information och att ge råd, stöd och fördela om resurser. Det är så många som är drabbade – det blir en stor organisation, säger hon.