Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser politikerna på det dolda samhället

Artikel 1 av 2
Det dolda samhället
Visa alla artiklar

Är det dolda samhället verkligen ett olösligt problem, eller finns det sätt att förhindra utnyttjandet av papperslösa på arbetsmarknaden. Vi ställde två frågor till länets riksdagsledamöter: 1. Hur reagerar du på Arbetarbladets granskning av det dolda samhället? 2. Ser du någon politisk lösning för att stoppa utnyttjandet av papperslösa?

Annons

Ulla Anderson, riksdagsledamot, Vänsterpartiet

1. Jag reagerar mycket starkt på Arbetarbladets granskning. Det är fruktansvärt att läsa om hur människor, som befinner sig i en extremt otrygg och utsatt situation, utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare och tvingas jobba för löner långt under kollektivavtalens miniminivåer och till slavliknande villkor. Vi vet sedan tidigare att papperslösa utnyttjas på detta sätt, särskilt i landets storstäder. Arbetarbladets granskning visar att detta inte enbart är ett storstadsproblem utan även förekommer i min hemstad Gävle.

2. Ja. Vänsterpartiet har länge drivit på för att stoppa utnyttjandet av papperslösa på svensk arbetsmarknad. Dagens lagstiftning, där både arbetsgivaren och den anställde kan straffas för det illegala arbetet, skyddar i praktiken de oseriösa arbetsgivarna. Vänsterpartiet vill därför dels avkriminalisera papperslösa som försörjer sig genom att arbeta, dels göra det möjligt för papperslösa som försörjer sig genom att arbeta att kunna få skadestånd för kränkande behandling.

LÄS MER: Papperslösa tvingas jobba för småpengar: "Det är en slavmarknad"

Anders Schröder, riksdagsledamot, Miljöpartiet

1. Det är sorglig men inte oväntad läsning tyvärr. Så länge vi har reglerad invandring kommer det också finnas papperslösa. Inte desto mindre är det bra och viktigt att människor får veta hur situationen är för de här människorna. Vi har alla ett ansvar att reflektera över och försöka stödja verksamheter där människor jobbar vitt till exempel.

2. Det viktigaste är att vi har ett regelverk och en rättssäker asylprövning som ser till att de som behöver skydd beviljas uppehållstillstånd och inte riskerar att få avslagsbeslut och bli kvar i Sverige som papperslösa. Det är allvarligt att arbetsgivare utnyttjar papperslösa på arbetsmarknaden och vi är öppna för att överväga olika åtgärder för att komma till rätta med det problemet. Det är väldigt positivt att det nu finns fackliga organisationer som organiserar och stöttar papperslösa på svensk arbetsmarknad.

LÄS MER: Hårdare konkurrens om svartjobben: "Samhället ser mig som ohyra"

Elin Lundgren, riksdagsledamot, Socialdemokraterna

1. Att människor i utsatt läge utnyttjas av oseriösa arbetargivare är inte överraskande, men riktigt illa. Vi ser det tyvärr i olika former hela tiden – allt från obetalda provjobb till det som artikelserien beskrivit.

2. Arbetsgivare ska aldrig ha rätt att utnyttja människor, eftersom det är att undergräva det svenska systemet och också bidrar till lönedumpning. Seriösa företagare drabbas av den osunda konkurrensen. Enligt arbetsrätten är det olagligt att arbeta utan arbetstillstånd, vilket människor som befinner sig utan tillstånd i landet inte kan få. Jag är skeptisk till att medvetet bygga någon form av parallella samhällen.

LÄS MER: Ali blåstes av populär krog i Gävle – nu vill han ha revansch

Anders W Jonsson, riksdagsledamot, Centerpartiet

1. Jag tycker att Arbetarbladet gjorde ett bra arbete i att visa situationen för en mycket utsatt grupp människor som lever bland oss.

2. De som lever i Sverige utan tillstånd ska ha rätt till vård som inte kan anstå. Och om det handlar om barn också rätt till skola. Vi har dock en reglerad invandring. Det innebär att den som saknar tillstånd att vistas i Sverige ska lämna landet alternativt utvisas. Reglerna bör ändras så att det är enklare att få uppehållstillstånd för den som har ett jobb. Det minskar marknaden för svartjobb och utnyttjande.

LÄS MER: Grova brottslingar tjänar pengar på papperslösa

Per-Åke Fredriksson, distriktsordförande, Liberalerna

1. Är ingen nyhet för mig. Under de år som jag arbetade på Migrationsverket så kom jag regelbundet kontakt med denna sida av Gävle. Tyvärr är det såhär det ser ut och gjort så länge. Det dolda samhället kommer inte gå att få bort helt så länge den som säljer svart arbetskraft och den som köper gemensamt anser sig ha något att vinna. Däremot kan man minska utbredningen av det dolda samhället. Med då måste man bestämma sig för det och avsätta de resurser som krävs.

2. Det handlar om att se till att de som vistas i landet illegalt lämnar landet såsom den folkvalda riksdagen har bestämt och de som utnyttjar svart arbetskraft får stå till svars. Idag är risken att åka fast i båda fallen rätt liten. Polisen har inte prioriterat detta. Man hade kunnat önska annorlunda men det är förståeligt givet de resurser polisen har och det finns annan brottslighet som måste prioriteras. Liberalerna vill utöka poliskåren med 2500 man. Med denna förstärkning ökar möjligheterna för polisen, men behoven är många.

LÄS MER: Papperslösa Sahars lön i Gävlebutiken – 26 kronor i timmen

Tomas Tobé, riksdagsledamot, Moderaterna

1. I Gävle och Sverige ska vi inte ha dolda samhällen. Därför är det viktigt att det rapporteras om riskerna som det innebär, att människor kan fara illa. Moderaterna tänker nu ta tag i detta och vända utvecklingen.

2. Det måste vara skillnad på ett ja och ett nej i asylprocessen. Grundproblematiken handlar därför om att återvändandearbetet, för de som fått avslag på sin asylansökan, inte fungerar. Då riskerar dolda samhällen att skapas, där människor utnyttjas. Därför behövs förstärkt återvändandearbete genom fler poliser, fler förvarsplatser och begränsad rätt till förnyad ansökan efter ett nej. Det ska också säkerställas att lagar och regler alltid följs på arbetsmarknaden. Ingen ska utnyttjas.

LÄS MER: Allt fler asylsökande väntas gå under jorden

Roger Hedlund, riksdagsledamot, Sverigedemokraterna

1. Jag blir irriterad och frustrerad över att de rödgröna tillsammans med Alliansen kan vara så naiva i sin politik. När man skapar goda förutsättningar för illegala invandrare att vistas i Sverige, så skapar man bättre förutsättningar för brottssyndikat att enklare utnyttja illegala invandrare, där de riskerar att hamna i prostitution, kriminalitet och utnyttjas som arbetskraft under svåra förhållanden.

2. Alliansen tillsammans med de rödgröna har gjort det enklare att leva illegalt i Sverige, med andra ord personer som saknar skyddsskäl och därmed nekats asyl. Idag ges gratis sjukvård och tandvård till vuxna illegala invandrare, vilket bygger upp destruktiva parallella samhällen och underlättar att leva illegalt i Sverige. Detta vill Sverigedemokraterna förändra samt att vi vill ge polisen ökade resurser för att hitta de personer som lever illegalt i Sverige.

LÄS MER: Raia och Hassan anlitas svart av föreningar och organisationer i Gävleborg

Fotnot: Eftersom Liberalerna saknar en riksdagsledamot från länet ställdes frågan till distriktsordföranden. Kristdemokraterna svarade inte på enkäten.