Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ser programmet ut för rally-SM

Sju deltävlingar, med Vinterpokalen som den första.
Regelverk samt kalender för rally-SM är nu spikade inför säsongen 2016.

Helgen 5-6 februari (fredag samt lördag) inleds rally-SM med Vinterpokalen i regi av Sandvikens MK. Tävlingen kommer – som vi tidigare rapporterat om – att ha start och mål förlagt till Gävle.

En nyhet för året blir att SM-veckans sommarsprint även kommer att ingå även i rally-SM. Tävlingen, som kommer sändas i SVT, avgörs i juli månad.

Tidigare har förarna fått räkna de fem bästa resultaten av sex deltävlingar och därmed ”haft råd” att bryta vid ett tillfälle. Detta ändras nu och 2016 räknas samtliga sju deltävlingar, vilket förstås sätter extra press på deltagarna.

Klassindelningen blir densamma som de senaste åren, men klasserna byter i namn enligt följande: Otrimmat 2wd till R2, Trimmat 2wd till R3, Otrimmat 4wd till R4 och Trimmat 4wd till R5. Junior-SM omfattar, som tidigare, två klasser – Otrimmat (R2) samt Trimmat (R3).

Rally-SM 2016:

5-6/2 Vinterpokalen/Sandviken-Gävle

26-27/2 Östersund Winter Rally/Östersund

5-7/5 South Swedish Rally/Karlskrona

6-13/7* Sprint SM/Norrköping

19-20/8 AM-Snapphanerallyt/Hässleholm

9-10/9 East Swedish Rally/Linköping

30/9 – 1/10 Rally Uppsala/Uppsala

* Datum inte fastställt, men arrangeras under SM-veckan 6-13/7.

Riksmästerskapet bantas från sex till fyra deltävlingar kommande år. RM kommer nu endast att omfatta Standardbilar i två klasser – Grupp E respektive Grupp F/VOC. Försvinner, på grund av klent deltagande i år, gör tjej-RM liksom Ungdoms-RM.

Första deltävling i Rally-RM blir Skutskärsratten, lördagen den 23 januari. Komplett kalender blir som följer:

Rally-RM 2016;

23/1 Skutskärsratten/Skutskär

21/5 Violenrallyt/Flen

16/7 Slottssprinten/Katrineholm

20/8 Snapphanerallyt/Hässleholm

Av de fyra deltävlingarna räknas de tre bästa resultaten.