Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sa sig vara släkting och lurade 90-åring på tusentals kronor – "Fruktansvärt fula brott"

På måndagskvällen blev en 90-årig man i Gävle lurad på tiotusentals kronor efter att en bedragare utgett sig för att vara en släkting som behövde hjälp med pengar.

LÄS OCKSÅ: Falsk läkare försöker lura äldre – polisen skickar ut varning

Den äldre mannen ska på måndagen ha fått ett samtal från en person som sagt sig behöva hjälp med att betala en bärgning och då lyckats lura mannen att han var en släkting.

– Han spelar den här mannen och får honom att gissa vem det är och han tror då att det är en son eller ett barnbarn, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Då 90-åringen inte själv kunde ta sig ut till den påstådda bärgningen med pengar skickade bedragaren ett bud som hämtade mannens kontokort med tillhörande kod.

– Vi har inte det exakta beloppet då vi utreder nu hur många uttag som bedragaren har gjort men det handlar om tiotusentals kronor, säger Mikael Hedström.

I nuläget har polisen inte fått in fler liknande anmälningar även om det är ett brott som händer titt som tätt.

– Man ska inte känna sig dum för de spelar på ömma strängar så det är lätt hänt men vi måste fortsätta nöta och nöta information om detta, säger Mikael Hedström.

LÄS OCKSÅ: Stal från äldre kvinna när hon skulle donera pengar – tog smycken från badrummet

Han uppmanar äldre att aldrig lämna ut kontokort eller koder till någon okänd eller över telefon då någon ringer och utger sig för att vara en släkting i behov av ekonomisk hjälp.

– Om man hamnar i den sitsen ska man stå öga mot öga med sina anhöriga som man litar på, säger Mikael Hedström.

Polisen hoppas att bedragaren har fångats på film vid något av de tillfällen personen har gjort uttag på kortet.

– Oron vi känner är att de brukar försöka jobba flera mot samma ort och sedan lämna och de spelar på väldigt känsliga saker. Det är fruktansvärt fula brott, säger Mikael Hedström.

LÄS OCKSÅ: Sa sig vara polis – tog flera tusen från äldre kvinna