Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska eleverna på Stigslund få arbetsro

Samarbete mellan BIG och elevrådet, vidareutbildning av personalen och extra resurser.

Så ska problemen på Stigslundsskolan lösas.


I går hölls ett stormöte för att hantera krisen.

Hot och våld mellan elever och mot lärare, skadegörelse, anlagda bränder, en söndersprängd toalett och larm om haschrökning bland eleverna.

Hösten har varit turbulent på Stigslundsskolan. Rektorn Uno Axelsson har tidigare uppgett för Arbetarbladet att det handlar om ett tiotal elever som orsakar problemen.

– Det har varit en tuff situation, säger skolområdeschefen Sinikka Pisilä.

Extra resurser har tillsatts för att jobba med eleverna i fråga.

– Vi tar in kvalificerat stöd, pedagoger som är vana vid att arbeta med elever med olika typer av problem. Socialtjänsten och polisen är naturligtvis också inkopplade där det behövs, säger Sinikka Pisilä.

Personalstyrkan har förstärkts med två anställda.

– Det kommer att fortsätta vara minst en extra anställd med mycket hög kompetens även i inledningen på nästa år, säger Sinikka Pisilä.

I går möttes ledningen för skolområdet, representanter för socialtjänsten, polisen, Brottsförebyggarna i Gävle (BIG), elevstödet och resursskolorna för att diskutera läget och dra upp riktlinjer.

En konkret åtgärd är ett samarbete mellan BIG och elevrådet.

– Mycket av det vi gör sedan beror på vad de kommer fram till, säger Sinikka Pisilä.

De planer som redan finns handlar bland annat om att förstärka kompetensen hos personalen. Tanken är att använda sig av elevstödet och personal från resursskolorna.

– Dessutom har vi en utbildning som heter SET, social och emotionella träning för skolpersonal som kör i gång i januari. Där viker vi platser för personal från Stigslund, säger Sinikka Pisilä.

En ny mätning av hur trygga eleverna känner sig kan också komma att göras.