Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska fler studenter välja skogsindustrin

Ett samarbete mellan branschen och Högskolan i Gävle ska få fler studenter ska välja skogsindustrin.

En fjärdedel av alla industrianställda i Gävleborgs län arbetar inom skogsindustrin.

För att säkerställa kompetensförsörjningen inför i framtiden har näringslivet och Högskolan i Gävle bildat ett skogsindustriellt kluster – Gävleborg plus.

I samarbetet medverkar företag inom skogs- och trävaruindustrin i Gävleborg med omgivning.

– Vår roll är att servera utbildningar som kan leda till arbete för studenterna inom skogsindustrin och som stärker länets konkurrenskraft ytterligare, säger högskolans rektor Maj-Britt Johansson.

Samarbetet startade redan 2010 men utvecklas nu ytterligare. Studenterna ska i ännu högre grad, bland annat genom praktik och examensarbeten, komma ut, få se och delta i företagens arbete.

– Vi vill marknadsföra skogsindustrin och se till att studenterna får rätt kunskap och kompetens, säger Ulf Eliasson, platschef på Billerud Korsnäs i Gävle.

Bara i Gävle kommer de närmsta tio åren runt 200 personer att försvinna från Billerud Korsnäs genom pensionsavgångar och de behöver ersättas.

– Det finns ett stort behov av automationsingenjörer men också av många andra yrkesgrupper, säger Maria Knuts, HR-specialist på Stora Enso i Skutskär.