Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska insynen i kommunen öka

Folkpartiet ser ut att få sin vilja igenom. Kommunen föreslås införa en internettjänst för att öka Sandvikenbornas möjligheter att se vad deras pengar används till.

I en motion till kommunfullmäktige skriver folkpartisten Per-Ola Grönberg att han vill öka demokrati, insyn och medborgardialog. För att Sandvikenborna ska få lättare att påverka beslut vill han bland annat införa tjänsten "skattekollen".

Tjänsten som är ett internetbaserat verktyg som finns under adressen skattekollen.se gör det möjligt att se hur kommunen använder och fördelar sina pengar.

Kostnaden för tjänsten är 30 000 kronor första året och därefter ungefär 10 000 kronor, plus arbetsinsatsen från kommunens personal som administrerar den.

Politikerna i kommunstyrelsen har nu sagt ja och om även fullmäktige står bakom beslutet får Folkpartiet sin vilja igenom.

– Jag får väl vara nöjd med svaret och att vi har tagit tag i den här frågan, sa han under tisdagens möte med kommunstyrelsen.

Men Per-Ola Grönberg vill också att varje nämnd ska komma ut med ett månadsbrev där de viktigaste besluten tas upp. På den punkten anser KS-politikerna att det är tillräckligt med hemsida, medier och sociala medier för att täcka informationsbehovet.