Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska lågkonjunkturen mötas

En samordnad utbildningssatsning, tidigarelagda vägbyggen och satsningar på vindkraft är bland det som planeras för att möta lågkonjunkturen och den växande arbetslösheten i Gävleborgs län.

Det berättade landshövdingen Barbro Holmberg och Per-Olof Svensson, ordförande i regionstyrelsen, vid en presskonferens på Gävle slott på fredagen.
Strax innan presskonferensen hade de haft telefonmöte med regeringsföreträdare om regeringens så kallade stimulanspaket.
– Det är bra att man ger besked om att reglerna som styr Arbetsförmedlingen luckras upp så att arbetsförmedlarna får större möjligheter att agera, sade Barbro Holmberg.
Reglerna för Arbetsförmedlingen är ett av hindren som Barbro Holmberg upptäckt när hon rest runt i länet och pratat med folk på drabbade orter, bland annat i Norrsundet.
– Det har varit detaljstyrt och stelbent och Arbetsförmedlingen har haft svårt att anpassa insatserna till behoven, sade hon.Som bekant har Barbro Holmberg och Per-Olof Svensson fått regeringens uppdrag att samordna insatserna för att motverka konjunkturnedgångens negativa följder i Gävleborgs län.
– Insatserna ska också stärka oss inför framtiden, sade Barbro Holmberg.
Satsningarna på utbildning och kompetenshöjning ska göra att de som förlorar sina jobb ska vara väl rustade när konjunkturen vänder uppåt igen.
– Det handlar om ett kunskapslyft för Gävleborg, sade hon.
Inom ett par månader ska Holmberg och Svensson mer i detalj visa hur ”kompetenspaketet” ska se ut.


I planerna ingår också en översyn av högskolans utbildningar så att de blir bättre anpassade till arbetsmarknadens långsiktiga behov. En yrkeshögskola i Sandviken med inriktning mot stål- och verkstadsindustrin finns med på önskelistan.
Bland vägbyggen som bör tidigareläggas nämns genomfarten i Hofors och infarten till Sandvik i Sandviken.
Holmberg och Svensson tror att utbyggnaden av vindkraften kan ge många nya jobb i länet inom några år, såväl med produktion och montage som service och underhåll.
10 miljarder till vindkraftverk
Hundratals vindkraftverk planeras både på land och till havs, vilket kräver investeringar på över 10 miljarder kronor i Gävleborgs län.
Per-Olof Svensson och Barbro Holmberg har gjort en lista på 15–20 problem som behöver lösas och som kräver mer statliga insatser, allt från mer pengar till högskolan till investeringsbidrag för småföretag.
– Även kommunerna kan tidigarelägga insatser för att få igång hjulen igen, sade Per-Olof Svensson.