Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska myggen bekämpas

Myggbekämpningen delas upp i två delar – en som beställer och en som utför arbetet. Hur organisationen ska se ut i detalj är dock en öppen fråga. Utredaren Leif Jansson har lagt fram hela sex olika alternativ.

Det var tänkt som ett provisorium när intresseföreningen Neda 2001 fick ansvaret för bekämpningen av de aggressiva stickmyggorna i de mest utsatta trakterna längs Nedre Dalälven.

Nu efter tolv år tycker personal, lokalbefolkning och finansiärer att det är dags att skapa en permanent och långsiktigt mer hållbar organisation för arbetet.

Leif Jansson, förvaltningschef i Sandvikens kommun, fick uppdraget att utreda frågan.

– Vi måste hitta en modell som fungerar över tid oavsett ägare, finansiärer och val av sätt att bekämpa, säger han.

Efter att ha lyssnat runt med berörda har myggutredaren nu lagt ett förslag som innebär att det bli en organisation med tydliga beställar- och utförarroller.

En mindre enhet svarar för medborgardialog, forskningsanknytning, finansiering och beställning av insatser.

En något större enhet bemannad med bland annat bekämpningsledare och ekolog ansvarar för analyser, planering och bekämpning.

Remissinstanserna har nu två månader på sig att tycka till innan Leif Jansson ska sammanställa och lägga det slutliga förslaget.

– Min utgångspunkt är att huvudmän och finansiärer ska uppnå konsensus, säger han.

I de sex alternativen finns på beställarsidan varianterna med kommunalförbund, intresseförening, aktiebolag, blivande regionkommun Gävleborg eller Neda. Alla med politisk styrning.

På utförsidan finns aktiebolag med olika former av ägarmodeller. Exempelvis ett kommunägt bolag. Men Leif Jansson öppnar också för varianten med fri anbudsgivning.