Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skapas fler jobb i Gävleborg

Ska fler i Gävleborg starta före- tag måste vi också se till att göra det mer lönsamt att vara företagare, skriver näringsminister Maud Olofsson (C).

Annons

Jobben är den klart viktigaste frågan i valet 2010 anser svenska folket. Men för att fler människor ska få jobb här i Gävleborg behöver fler vilja och våga starta företag. För jobb är inget som kan beordras fram av regeringen i Stockholm. Vad vi som politiker kan göra är att skapa de rätta förutsättningarna. Jobben skapas av entreprenörer med goda idéer, framåtanda och en stor portion vilja.

Det är därför det är så glädjande att det trots det ekonomiskt svåra läget startades 586 företag här i Gävleborg under första halvåret. Det visar på en framtidstro och optimism. Det visar att insatserna för att förbättra företagsklimatet har gett resultat.

I årets budget tar vi ytterligare steg för att fler ska vilja och våga starta företag. Det handlar om tio reformer för att förbättra tryggheten för företagare. Bland annat inför vi ett generellt högkostnadsskydd för alla arbetsgivare och förbättrar villkoren för företagare som tar ut föräldrapenning. För varför ska företagare ha sämre trygghet än anställda om de blir sjuka, arbetslösa eller får barn?

Men ska fler i Gävleborg starta företag måste vi också se till att göra det mer lönsamt att vara företagare. Det är därför vi nu sätter ned egenavgifterna för enskilda företagare och delägare i handelsbolag med 5 procent- enheter, eller högst 10 000 kronor per år. Det här är en reform som gör att 4 793 företag här i Gävleborg sammanlagt får sänkta kostnader med cirka 26 miljoner kronor. Totalt sett får en enskild näringsidkare med ett årligt överskott/inkomst på 200 000 kronor därmed skattelättnader på cirka 26 000 kronor per år jämfört med 2006.

Företagens skatter och avgifter har sänkts med mer än 47 miljarder de senaste tre åren. Vi har gjort mycket. Men vill vi skapa förutsättningar för fler jobb återstår mer. Regelkrånglet måste fortsätta minska, skatte- nivåerna måste ner i nivå med jämförbara länder, företagande måste bli lika naturligt som anställning och förnyelsen av vår gemensamt finansierade välfärd måste fortsätta.

Och vill vi på allvar minska utanförskapet måste vi också våga ifrågasätta gamla sanningar. Det är därför Centerpartiet i nästa mandatperiod kommer att prioritera en reformering av arbetsmarknadens regler, las. För vi är övertygade om att människors trygghet ligger i vetskapen om att man har en attraktiv kompetens och att det finns nya jobb att gå till, inte i stela regler och paragrafer som gör småföretagen rädda att anställa fler och slår ut de unga.

Mer läsning

Annons