
Så stressar du av - psykologens tips

Stress är en helt normal grej som vi behöver för vår överlevnad, men det är viktigt att vi får ordentlig återhämtning mellan gångerna, säger Björn Norell, psykolog. Han har en hel radda med tips för hur man gör för att komma ner i varv.
Stress är i sig självt inget destruktivt eller konstigt, förklarar Björn Norell som är psykolog och jobbar med företaget KBT i Gävle. Han brukar också föreläsa om stress och stresshantering. Han berättar att stress är ett helt normalt system för kroppen att mobilisera extra mycket kraft när det behövs. Det har vuxit fram under årmiljonerna, för att vi skulle kunna möta akuta hot från till exempel lejon eller björnar. Det är en överlevnadsmekanism, helt enkelt.
– Biologiskt sett så är vi fortfarande ungefär samma människor som vi var då, men samhället omkring oss, och kraven på oss, och hoten mot oss, har förändrats. Nu möter vi inte något enstaka lejon, utan nu känner vi mer stress hela tiden.
När man upplever så mycket stress så blir det extra viktigt att få återhämtning, annars blir stressen destruktiv för oss.
– Och det räcker inte med att ta det lugnt under fem semesterveckor på sommaren och sedan fortsätta stressa vidare de övriga 47 veckorna, utan man måste få återhämtning löpande i sin vardag. Det handlar om att man måste försöka få en balans mellan sina krav och måsten på den ena sidan, och återhämtning på den andra.
-
Psykologens tips
Identifiera vad du blir stressad av
Det här är det första man ska göra. Skriv upp vilka situationer som är stressande.
Sätt upp mål
Målen ska vara rimliga och tydliga. "Jag ska stressa mindre" är för luddigt. Säg i stället till exempel: "Jag ska gå hem från jobbet klockan fem minst fyra dagar i veckan". Då blir det lättare att veta om man uppnått sitt mål sedan.
Planera för återhämtning
Man måste ta kontroll över sin tid och förstå att ett träningspass eller en fika med några kompisar faktiskt kan vara lika viktigt som ett arbetsmöte.
Våga säga nej och sätta gränser
Det här är något som många känner ett obehag inför. Om jag säger nej kanske jag gör någon annan besviken? Om jag säger nej till min arbetsgivare kanske inte han eller hon inte tycker att jag går att lita på? Ändå måste man göra det ibland, man måste säga: "Jag kan tyvärr inte hjälpa dig i dag för jag måste tänka på min hälsa". Det innebär ett kort obehag att säga det. Men de flesta blir ju faktiskt inte arga, utan visar tvärtom stor förståelse för det.
Fysisk träning
Fysisk träning är A och O när det gäller återhämtning. Sedan om man går till gymmet eller springer eller går av bussen två hållplatser för tidigt, tar en kort promenad eller cyklar till jobbet, det kan man göra som man vill. Det finns många knep för att få motion i vardagen.
Sömn
Sömnen är viktig. Om du sover dåligt kan det också vara en indikation på att du har problem med stress. Det finns mycket hjälp att få inom kognitiv beteendeterapi när det gäller sömnen också.
Aktiviteter
Det är viktigt att man sysselsätter sig med sina egna intressen, sådant som man mår bra av. Om man är stressad kan man ibland ha glömt bort vad man tycker om att göra. Då får man fundera på vad det var som skänkte glädje tidigare i livet och kanske börja med det igen.
Intellektuell stimulans
Man kan läsa böcker som inte har med jobbet att göra, kanske gå en kurs. Det är viktigt att du får fundera och fördjupa dig i saker som intresserar dig, saker som inte har med ditt jobb att göra.
Planera
Planera in saker med dina vänner eller med din sambo eller familj, om du har en sådan, så att du har saker att se fram emot.