Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så stressar du av - psykologens tips

Stress är en helt normal grej som vi behöver för vår överlevnad, men det är viktigt att vi får ordentlig återhämtning mellan gångerna, säger Björn Norell, psykolog. Han har en hel radda med tips för hur man gör för att komma ner i varv.

Stress är i sig självt inget destruktivt eller konstigt, förklarar Björn Norell som är psykolog och jobbar med företaget KBT i Gävle. Han brukar också föreläsa om stress och stresshantering. Han berättar att stress är ett helt normalt system för kroppen att mobilisera extra mycket kraft när det behövs. Det har vuxit fram under årmiljonerna, för att vi skulle kunna möta akuta hot från till exempel lejon eller björnar. Det är en överlevnadsmekanism, helt enkelt.

– Biologiskt sett så är vi fortfarande ungefär samma människor som vi var då, men samhället omkring oss, och kraven på oss, och hoten mot oss, har förändrats. Nu möter vi inte något enstaka lejon, utan nu känner vi mer stress hela tiden.

När man upplever så mycket stress så blir det extra viktigt att få återhämtning, annars blir stressen destruktiv för oss.

– Och det räcker inte med att ta det lugnt under fem semesterveckor på sommaren och sedan fortsätta stressa vidare de övriga 47 veckorna, utan man måste få återhämtning löpande i sin vardag. Det handlar om att man måste försöka få en balans mellan sina krav och måsten på den ena sidan, och återhämtning på den andra.