Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så svarar ministern om myggbekämpningen

Regeringen beviljar 5 miljoner extra för årets myggbekämpning vid Nedre Dalälven.
Arbetarbladet har sökt klimat- och miljöminister Åsa Romson och får via mejl svar på följande frågor.

När regeringen i vintras bantade bidraget från 4 till 3 miljoner kronor var ett motiv att man ville pressa fram alternativa bekämpningsmetoder. Betyder regeringens beslut under torsdagen att man ändrat hållning till den biologiska myggbekämpningen?

– Det finns idag inga långsiktigt hållbara metoder för att bekämpa översvämningsmyggen och det är fortfarande angeläget att sådana metoder tas fram. Det betyder inte att man idag ska sluta bekämpa myggen med Bti. Den bekämpning som görs akut nu har regeringen beviljat tillstånd för att göra och det är också nödvändigt att den besprutningen görs.

Åsa Romsons uttalande i TV4 tidigare i veckan om att ”vi får lite grann förlita oss till vädrets makter” har väckt starka reaktioner bland boende vid Nedre Dalälven. Vad är Romsons kommentar till det?

– Det var ett citat taget ur ett resonemang om att om vädret är ogynnsamt för mygglarvernas utveckling så krävs inte lika mycket bekämpning av myggen. Jag kan förstå om människor i de drabbade områdena reagerade på det lösryckta citatet. Den situation som man har är exceptionell. Det är en situation som är omöjlig att bedriva ett vardagligt liv i och odräglig för boende och djur i området. Här behöver man ha en aktiv bekämpning av översvämningsmyggen. Vi har tidigare beviljat bekämpning med BTI och efter en begäran från länsstyrelsen i Gävleborg så skjuter vi nu även till mer pengar till bekämpningen som de kan använda vid behov.

Betyder torsdagens beslut också att man kan räkna med mer bidrag redan från början inför nästa års sommarsäsong?

– Nästa år kommer det, precis som i år, att finnas tre miljoner i ordinarie stöd och dessutom så kommer man kunna söka fem extra miljoner från Landsbygdsprogrammet.

LÄS MER:

Regeringen säger ja till extra myggpengar

Landshövdingar kräver mer pengar